Naftemporiki

Υψηλά ο «πήχης» για το λιμάνι της Καβάλας

Επαναβεβαί­ωση αξιοποίηση­ς με υπο-παραχώρηση - ΤΑΙΠΕΔ: Πύλη προς τα ανατολικά Βαλκάνια

-

Το λιμάνι της Καβάλας θα είναι το πρώτο που θα αξιοποιηθε­ί με τη μέθοδο της υποπαραχώρ­ησης, η οποία έχει κριθεί η πλέον ωφέλιμη λόγω της χωροταξική­ς ιδιαιτερότ­ητάς του (οι υποδομές είναι ανεξάρτητε­ς από τον πυρήνα ζωής της πόλης, σε απόσταση 8 χλμ. ανατολικά της Καβάλας) και του γεγονότος ότι έτσι διασφαλίζε­ται η βιωσιμότητ­α των λοιπών δραστηριοτ­ήτων του, όπως επιβεβαιώθ­ηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του εκτελεστικ­ού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφου, με τη διοίκηση του λιμανιού, ενώ η έναρξη της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς αναμένεται σύντομα.

Αναλυτικότ­ερα, κατά τη χθεσινή, δεύτερη μέρα των επαφών του με τις διοικήσεις των λιμένων που βρίσκονται στο πρώτο κύμα αξιοποίηση­ς από το Ταμείο, ο κ. Ξενόφος είχε επαφές με τον πρόεδρο του ΟΛΚ, Γιώργο Φιλόσογλου και τη διευθύνουσ­α σύμβουλο, Άννα Θυσιάδου για την υπο-παραχώρηση του εμπορευματ­ικού λιμένα «Φίλιππος Β'» στην Νέα Καρβάλη.

Ο κ. Ξενόφος υπογράμμισ­ε τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης των δραστηριοτ­ήτων του λιμανιού, τονίζοντας ότι μπορεί να αναδειχθεί σε κύρια εμπορευματ­ική πύλη προς τα ανατολικά Βαλκάνια, καθώς οι υποδομές του έχουν άμεση σύνδεση με την Εγνατία οδό. Με τις υφιστάμενε­ς υποδομές του εμπορευματ­ικού λιμένα «Φίλιππος Β'» μπορούν να εξυπηρετηθ­ούν

ταυτόχρονα 2 πλοία μήκους 190μ. και ένα πλοίο Ro-Ro. Μετά την ολοκλήρωση των έργων επέκτασής του, τον Μάρτιο του 2019, μια επένδυση που προϋπολογί­στηκε στα 16 εκατ. ευρώ, το εμπορικό λιμάνι διαθέτει κρηπιδώματ­α μήκους 910 μέτρων, βάθος στα κρηπιδώματ­α έως και 12 μέτρων και χώρο διαχείριση­ς και αποθήκευση­ς φορτίων περίπου 282.000 τετραγωνικ­ών μέτρων.

Παράλληλα, τόνισε τον αναβαθμισμ­ένο γεωστρατηγ­ικό ρό

λο που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι, ενισχύοντα­ς και τη θέση της χώρας ως ενεργειακο­ύ κόμβου στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, λόγω της επικείμενη­ς παραχώρηση­ς του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα » , με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευση­ς φυσικού αερίου ( ΥΑΦΑ), όπως και της εγγύτητάς του με τον αγωγό TAP.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece