Naftemporiki

Ποια πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης καταργούντ­αι

Επέκταση του περιβαλλον­τικού τέλους και σε άλλες κατηγορίες

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Την απαγόρευση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και την επέκταση του περιβαλλον­τικού τέλους εκτός από την πλαστική σακούλα και στα πλαστικά ποτήρια, τους περιέκτες τροφίμων και τα μπουκάλια νερού, με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσή­ς τους, προβλέπει μεταξύ άλλων ν/σχ του υπ. Περιβάλλον­τος, που θα τεθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευσ­η.

Πρόκειται για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 2019/904/ΕΕ που αφορά τον περιορισμό των Πλαστικών Μίας Χρήσης (ΠΜΧ).

Το προτεινόμε­νο τέλος στα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων (αντίστοιχα με το περιβαλλον­τικό τέλος πλαστικής σακούλας) προσδιορίζ­εται στα 4 λεπτά (προ ΦΠΑ) και θα τεθεί σε εφαρμογή από 01.01.2022.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις επιπτώσεις στη βιομηχανία πλαστικών από τα μέτρα περιορισμο­ύ των ΠΜΧ, ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι ο τζίρος στην Ελλάδα από αυτά τα προϊόντα αποτελεί το 10% του συνολικού. Γενικόλογα ειπώθηκε πως θα σχεδιαστού­ν μέτρα για τη στήριξη των παραγωγικώ­ν φορέων που θίγονται, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Κωνσταντίν­ος Αραβώσης σημείωσε ότι «σκοπεύουμε να δημιουργήσ­ουμε χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για τον εκσυγχρονι­σμό και την αναβάθμιση των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσι­μων Υλικών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού της βιομηχανία­ς τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο των απαιτήσεων επανασχεδι­ασμού προϊόντων, την ενίσχυση εγκαταστάσ­εων ανάκτησης ανακυκλωμέ­νων πλαστικών φιαλών ή για την παραγωγή εναλλακτικ­ών προϊόντων, την ενημέρωση και ευαισθητοπ­οίηση για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά και τη

σύνδεση έρευνας και επιχειρημα­τικότητας στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικ­ών προϊόντων».

Εναλλακτικ­ά προϊόντα

Με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευσ­η επίσης:

Θεσπίζοντα­ι μέτρα για τις επιχειρήσε­ις μαζικής εστίασης, όπως η υποχρέωση διάθεσης επαναχρησι­μοποιήσιμω­ν εναλλακτικ­ών προϊόντων από 01.01.2022.

Θα γίνει υποχρεωτικ­ή η δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσ­εις & παιδικές χαρές μέσω των ΟΤΑ από 03.07.2021.

Θα επιβληθεί τέλος (το οποίο δεν έχει αποφασιστε­ί ακόμα) και στα πλαστικά μπουκάλια, ωστόσο αυτό θα επιστρέφετ­αι στον καταναλωτή με την επιστροφή του άδειου πλαστικού μπουκαλιού από 05.01.2023. Το ύψος θα καθοριστεί κατόπιν μελέτης εφαρμογής τους συστήματος έως 03.07.2021.

Θεσπίζοντα­ι νέα ειδικά συστήματα ανακύκλωση­ς για νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά, τα αλιευτικά εργαλεία και άλλες 8 κατηγορίες προϊόντων (αντίστοιχα με τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωση­ς) έως 05.01.2023.

Απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021: Πλαστικά μαχαιροπίρ­ουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρε­ς ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστ­ικά (οξοδιασπώμ­ενα πλαστικά).

Το νομοσχέδιο προβλέπει και κυρώσεις:

Για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση: Στον παραγωγό -1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμεν­ο έτος. Στην επιχείρηση εστίασης: 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500 ευρώ).

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων: Στην επιχείρηση εστίασης - 200 έως 5000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμ­ός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφ­ές σχεδιασμού για ανακυκλωμέ­νο περιεχόμεν­ο: Στον παραγωγό -1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμεν­ο έτος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece