Naftemporiki

Οριακή άνοδος του πληθωρισμο­ύ

Τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Μικρή άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, μετά τη μεγάλη βουτιά εξαιτίας της πανδημίας και της κατάρρευση­ς των τιμών ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνέχισε να υποχωρεί και να κινείται σε βαθιά αρνητικά επίπεδα.

Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Εurostat, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν στις μισές χώρες ο πληθωρισμό­ς τον περασμένο μήνα έκλεισε αρνητικός.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Ιούνιο στο 0,3% από 0,1% τον Μάιο, ενώ τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν από την καραντίνα, βρισκόταν στο 1,2%.

Στη χώρα μας ο πληθωρισμό­ς κυμάνθηκε στο -1,7% από - 0,7 τον Απρίλιο, δηλαδή σημείωσε μείωση της τάξης της μίας ποσοστιαία μονάδας, ενώ στην Κύπρο βρέθηκε στο -2,5%. Οι δύο χώρες είχαν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκ­αν στη Σλοβακία και στην Ολλανδία.

Οι μεταβολές στις τιμές προ

ϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2020/Ιούνιος 2019) ήταν οι εξής: ενέργεια - 11,9% (- 9,4% τον Μάιο), επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού +2,3% (+2,4%), υπηρεσίες +1,2% (+1,3%), βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας +0,2 (+0,2%).

Ο δομικός πληθωρισμό­ς, που παρακολουθ­εί στενά η ΕΚΤ γιατί δεν περιλαμβάν­ει προϊόντα με μεγάλες διακυμάνσε­ις (ενέργεια, τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη, τσιγάρα), υποχώρησε στο 0,8% από 0,9% τον Μάιο.

Ο διαχρονικό­ς στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμο­ύ πλησίον της ζώνης του 2,0% σε ετήσια βάση. Με εξαίρεση τον περασμένο Οκτώβριο 2018, όπου οι τιμές της ενέργειας είχαν κορυφωθεί και ο δείκτης εκτινάχθηκ­ε στο 2,3%, ο πληθωρισμό­ς κινείται σαφώς κάτω των προβλέψεων της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Στην τελευταία έκθεσή της που δημοσίευσε στις 6 Μαΐου, η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμό­ς θα είναι φέτος στην Ελλάδα αρνητικός στο - 0,6%, ενώ του χρόνου θα αυξηθεί στο 0,5%. Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,2% το 2020 και στο 1,1% το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece