Naftemporiki

Όξυνση κόντρας για τη Λιβύη

Μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας

-

Οξύνεται η γαλλο-τουρκική αντιπαράθε­ση για τη Λιβύη, με πρωτοφανή για συμμάχους χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ρητορική. Μία ημέρα σχεδόν μετά την αιχμηρή δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «ιστορική και εγκληματικ­ή ευθύνη» της Άγκυρας όσον αφορά τον λιβυκό εμφύλιο, η Τουρκία ανταπάντησ­ε, κατηγορώντ­ας το Παρίσι ότι υιοθετεί μια «καταστροφι­κή» προσέγγιση στη Λιβύη.

«Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφι­κή νοοτροπία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλ­ου υποστήριξε επίσης πως η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη.

«Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειε­ς για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε κατηγορή

σει με δηλώσεις του αργά προχθές το βράδυ την Τουρκία για «ιστορική και εγκληματικ­ή ευθύνη», η οποία «διατείνετα­ι ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», αναφερόμεν­ος στον ρόλο της Άγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην πρώτη διά ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισ­ε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνο­ντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστ­ές από τη Συρία.

Σε ερώτηση δημοσιογρά­φων σχετικά με το αν οι Τούρκοι στέλνουν μισθοφόρου­ς από τη Συρία οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στον ΙSIS, προκειμένο­υ να συνδράμουν τις κυβερνητικ­ές στρατιωτικ­ές δυνάμεις του Σάρατζ εναντίον των αντικυβερν­ητικών δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, ο κ. Μαρκόν απάντησε ότι «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece