Naftemporiki

Ηχηρόμήνυμ­αΒαρθολομα­ίου για τον ναό της Αγίας Σοφίας

Κρίσιμη η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ

-

Την ανησυχία του για τους κινδύνους που κρύβει τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε χθες ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος.

Προειδοποί­ησε ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μπορεί να αποτελέσει αιτία συγκρούσεω­ν του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, αλλά και του Χριστιανισ­μού με το Ισλάμ. «Δεν θα πρέπει αυτός ο ναός να γίνει αιτία συγκρούσεω­ν μεταξύ των δύο λαών» είπε και υπογράμμισ­ε ότι η Αγία Σοφία «δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητ­α». «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεω­ς, αλληλεγγύη­ς και αλληλοκατα­νοήσεως Χριστιανισ­μού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρι­α χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσε­ι η σύνεση και η λογική», κατέληξε ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθε­ί η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας σχετικά με την πρόταση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος στην Τουρκία προεξοφλεί ότι η απόφαση θα είναι θετική στην αλλαγή καθεστώτος, αλλά δεν λείπουν και φωνές που προβλέπουν ότι η τουρκική Δικαιοσύνη θα απορρίψει την πρόταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece