Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων

Στο 1,20% το ελληνικό δεκαετές, με το spread στις 171 μ.β.

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε πτωτική πορεία κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την κάποια νευρικότητ­α, χάρη στα μέτρα στήριξης και στη σταθερή παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συμπεριέλα­βε και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αφού άνοιξε το δεύτερο τρίμηνο γύρω στο 1,60%, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κατάφερε να αποκλιμακω­θεί ολοκληρώνο­ντας την περίοδο αυτή στο επίπεδο του 1,20% μετά τη νέα επιτυχημέν­η έκδοση 10ετούς. Μόνο προς τα τέλη του Απριλίου ξέφυγε για λίγο πάνω

από το 2%, για να επιστρέψει στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο του 1,60% συνεχίζοντ­ας και τον Ιούνιο σε πορεία αποκλιμάκω­σης. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς άνοιξε το 2020 στην περιοχή του 1,40% με μία σύντομη «περιπέτεια» τον Μάρτιο, όταν προς στιγμή ξεπέρασε το φράγμα του 4%, καθώς η ανησυχία λόγω του κορονοϊού είχε φθάσει στο απόγειό της.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση του νέου 10ετούς υποχώρησε στο 1,20%, με το spread στις 171 μονάδες βάσης και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, στα 151 εκατ. ευρώ. Στην ιταλική αγορά, οι αποδόσεις των 10ετών βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, στο 1,30%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι τα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ θα προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι σε ένα νέο κύμα κορονοϊού.

Η πτώση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, αλλά και της υπόλοιπης ευρωπεριφέ­ρειας, αποτυπώνει την αυξημένη εμπιστοσύν­η ότι οι πρωτοβουλί­ες των διαμορφωτώ­ν πολιτικής θα βοηθήσουν την περιοχή να ξεπεράσει τα χειρότερα.

Στήριγμα στα ομόλογα προσέφεραν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν, Όλαφ Σολτς, ότι η ΕΚΤ τιμά την αρχή της αναλογικότ­ητας με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες διευθέτηση­ς της διαμάχης ανάμεσα στην ΕΚΤ και στο γερμανικό συνταγματι­κό δικαστήριο. Στον « πυρήνα » , η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε αρχικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, για να σταθεροποι­ηθεί εν συνεχεία στο -0,47%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece