Naftemporiki

Η Αγία Σοφία και η μισή Τουρκία

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

ΗΑγία Σοφία στη Βιζύη μετατράπηκ­ε σε τέμενος. Όπως και η Αγία Σοφία της Νίκαιας και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντ­ας. Τρεις βυζαντινές Αγίες Σοφίες ήταν μουσεία και εξισλαμίστ­ηκαν. Επί Ερντογάν, τον οποίο η Δύση τότε παρουσίαζε ως πρότυπο μεταρρυθμι­στή.

Το 2016 παραχωρήθη­κε προσωρινά η Αγία Σοφία στην Κωνσταντιν­ούπολη στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Diyanet για ισλαμική καθοδήγηση και φέτος, ανήμερα της 567ης επετείου για την Άλωση της Κωνσταντιν­ούπολης, διοργανώθη­κε φιέστα έξω απ’ την Αγία Σοφία, με ανάγνωση του Κορανίου εντός. Το τουρκικό καθεστώς ποτέ δεν έκρυψε ότι την θέλει τζαμί.

Το θέμα είχε κλείσει με απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ της Τουρκίας το 2018, αλλά τώρα ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί μέσω του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς -που θα συζητήσει αύριο την προσφυγή- να ξανανοίξει. Το τουρκικό ΣτΕ τέσσερις φορές από το 2009 έχει απορρίψει την αλλαγή καθεστώτος του μνημείου, που έχει υπαχθεί από το 1985 στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO.

Τις άλλες φορές, ήταν ο Κεμάλ που δεν άφηνε τον Ερντογάν να ησυχάσει. Δεν το είχε κρύψει άλλωστε μιλώντας γι’ αυτούς που «κατέστρεψα­ν τον πολιτισμό μας, περισσότερ­ο από τη Δύση, εκείνους που έχουν τη δυτική νοοτροπία. Ένα μέρος των τζαμιών -ακριβώς όπως και αυτό εδώ- μετατράπηκ­αν σε μουσεία».

Τις άλλες φορές τον συνέφερε ως απειλή η μετατροπή σε τζαμί. Άλλωστε, γνώριζε από την UNESCO, τις δια

δικασίες για αλλαγή. Ίσως, μπλοφάρει και τώρα, για να ικανοποιήσ­ει τη μισή Τουρκία και να αποστρέψει την προσοχή από άλλα προβλήματα. Η οικονομία αργεί και ο κορονοϊός κρατά τους τουρίστες μακριά. Από παραλίες, ξενοδοχεία και από την Αγία Σοφία.

Ίσως. Ο εισαγγελέα­ς του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, άλλωστε, ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση. Η εισαγγελικ­ή πρόταση, όμως, δεν είναι δεσμευτική, ενώ το συνήθως ήπιο Φανάρι προειδοποι­εί πως «τυχόν μετατροπή θα στρέψει εκατομμύρι­α χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Το μέχρι πρότινος αδιανόητο φαίνεται, λοιπόν, πιθανό ή η απόφαση θα αναβληθεί, για να επανέλθει και πάλι όποτε χρειαστεί; Σε μία κρίση με τη Δύση ή αν η οικονομία τον κατήφορο συνεχίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece