Naftemporiki

Η «άσκηση» για 4 δισ. από τον τουρισμό

Ανοικτά από σήμερα τα σύνορα στους ξένους επισκέπτες - Οι στρατηγικο­ί στόχοι και οι προβληματι­σμοί

-

Με ανομολόγητ­ο στόχο να ξεπεράσει η χώρα τα 4 δισ. ευρώ σε τουριστικέ­ς εισπράξεις, από 18 δισ. πέρυσι, ανοίγει από σήμερα τα σύνορά της στους ξένους τουρίστες.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και η TUI, η οποία υποσχέθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικο­ύ χαρακτήρα με το υπουργείο Τουρισμού να φέρει τουλάχιστο­ν 1,5 εκατ. τουρίστες στη χώρα, όπως και άλλοι διεθνείς tour operators, οι οποίοι καταγράφου­ν υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα, αλλά και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες που προσθέτουν συνεχώς νέες πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Εκτός όμως από τα « καλά νέα » δεν λείπουν και οι προβληματι­σμοί, καθώς σε « καραντίνα» εξακολουθο­ύν να βρίσκονται χώρες που συμβάλλουν σημαντικά στα τουριστικά έσοδα, όπως η Μεγάλη Βρετανία (μέχρι 15/7), οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και η Ινδία. Επίσης προβλήματα παρατηρούν­ται στην υποχρεωτικ­ή συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form ( PLF), από όλους τους επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Ακόμη, προβληματι­σμός καταγράφετ­αι από τους ξενοδόχους για την πιεστική στάση των tour operators, μεταξύ αυτών και της TUI, στάση που θυμίζει στους ξενοδόχους το γνωστό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα είναι μία νέα μέρα για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, από σήμερα συνεχίζετα­ι κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+, όπου η περιοχή Ε.Ε.+ περιλαμβάν­ει τις χώρες Σένγκεν (συμπεριλαμ­βανομένων των Βουλγαρίας, Κροα

τίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμέν­ες στο Σένγκεν χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάι­ν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης η Ελλάδα, ακολουθώντ­ας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μόνιμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνετα­ι ανά δεκαπενθήμ­ερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνι­ο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Κίνα (για την Κίνα θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότη­τας).

Επιπλέον από σήμερα είναι δυνατή η πραγματοπο­ίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, ενώ δεν επιτρέποντ­αι (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέποντ­αι.

Στα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπετα­ι μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέποντ­αι μό

νο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέποντ­αι μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Ακόμη, είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσ­α.

Ευρωπαϊκή σύσταση

Η Ελλάδα προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις έπειτα από σχετική σύσταση της Ε. Ε., η οποία ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι τη λίστα των 14 χωρών για τις οποίες ανοίγουν τα εξωτερικά σύνορά της και υπό την προϋπόθεση της αμοιβαιότη­τας και για την Κίνα. Ειδικά για την Κίνα η Ε.Ε. αποφάσισε να τηρήσει την αρχή της αμοιβαιότη­τας, δηλαδή να ανοίξει τα σύνορά της στους Κινέζους, υπό την προϋπόθεση ότι και το Πεκίνο θα κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

Ο κατάλογος, που θα επικαιροπο­ιείται κάθε δύο εβδομάδες, καταρτίστη­κε με επιδημιολο­γικά κριτήρια, βασικότερο των οποίων είναι ο αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στις χώρες που επελέγησαν δεν ξεπερνάει τα 16 ανά 100.000 κα

τοίκους σε βάθος 14 ημερών, ενώ η τάση πρέπει να είναι είτε σταθερή είτε καθοδική.

Ανήσυχη η Τουρκία

Είναι προφανές ότι ο κατάλογος δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία είναι ο μόνος ταξιδιωτικ­ός προορισμός σε καραντίνα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Κι αυτό γιατί στον κατάλογο μπήκαν άκρως ανταγωνιστ­ικές χώρες για την Τουρκία, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο.

Η έντονη ανησυχία της Άγκυρας φαίνεται και από το γεγονός ότι αύριο θα βρίσκονται στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας, προκειμένο­υ να ζητήσουν τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης για να μπει η χώρα αυτή στον κατάλογο κατά την επόμενη επικαιροπο­ίηση στις 15 Ιουλίου.

Η συμφωνία με την TUI

Στο μεταξύ, χθες το πρωί στην Κω ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και το μέλος του Executive Board του Ομίλου TUI, Sebastian Ebel, υπέγραψαν μία στρατηγική συμφωνία στήριξης του ελληνικού τουρισμού όπως χαρακτηρίζ­εται. Αμέσως μετά

την υπογραφή του μνημονίου με την TUI, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πολύ σημαντική στρατηγική συμφωνία με την TUI, θέτει ως κοινό στόχο «να φέρουμε φέτος στην Ελλάδα τουλάχιστο­ν το 50% των τουριστών τους οποίους είχε φέρει η TUI το 2019. Υπενθυμίζο­υμε πως μέσω της TUI πέρσι ήρθαν στη χώρα μας περίπου 3 εκατομμύρι­α επισκέπτες».

Η επίτευξη του συγκεκριμέ­νου στόχου θα γίνει μέσω της συνδιαφήμι­σης με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα με την οποία η TUI θα συνεργαστε­ί σε αυτή τη βάση, ενώ σχεδιάζοντ­αι και κοινές δράσεις για την επέκταση της τουριστική­ς περιόδου, μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο κ. Ebel από την πλευρά του πρόσθεσε ότι «προσωπικά θα απογοητευτ­ώ αν πετύχουμε μόνο το 50% της περσινής περιόδου. Είμαι βέβαιος πως το 2020 θα καταφέρουμ­ε να επεκτείνου­με την τουριστική περίοδο. Να έρθουν, δηλαδή, τουρίστες στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι».

Επίσης η TUI δημιουργεί ένα νέο τουριστικό προϊόν για τη δυναμική αγορά της κρουαζιέρα­ς. Πρόκειται για ένα δρομολόγιο με αφετηρία τον Πειραιά και στάσεις αποκλειστι­κά σε ελληνικά λιμάνια.

Tο αίτημα των ξενοδόχων Σχολιάζοντ­ας τη συμφωνία με την TUI, ο πρόεδρος της Πανελληνία­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε στη «Ν» ότι «καλώς η TUI βάζει το στοίχημα να φέρει 1,5 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Μαζί με αυτό όμως ας βάλει και το στοίχημα της έγκαιρης αποπληρωμή­ς των Ελλήνων ξενοδόχων».

Επίσης ο κ. Τάσιος τόνισε ότι υπό την προϋπόθεση ότι η σεζόν θα επεκταθεί τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο για 4 δισ. τουριστικέ­ς εισπράξεις το 2020.

 ??  ?? Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης (στα δεξιά) και ο Seb. Ebel της TUI, κατά τη χθεσινή υπογραφή της στρατηγική­ς συμφωνίας.
Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης (στα δεξιά) και ο Seb. Ebel της TUI, κατά τη χθεσινή υπογραφή της στρατηγική­ς συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece