Naftemporiki

Lockdown σε τζίρο και όγκο για το λιανεμπόρι­ο

Βουτιά τον Απρίλιο λόγω των μέτρων

-

Μια από τις μεγαλύτερε­ς μηνιαίες συρρικνώσε­ις στον δείκτη κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου από τότε που ξεκίνησε η σχετική μέτρηση κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά τον μήνα Απρίλιο.

Το πλήρες lockdown έφερε και ετήσια μείωση της τάξεως του 24,7% στον δείκτη κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου, ενώ αντίστοιχη (της τάξεως του 24,8%) ήταν η μείωση και του γενικού δείκτη όγκου.

Οι επιμέρους μεταβολές που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι οι εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Απρίλιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, παρουσίασε μείωση 24,7% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020 μείωση 23,3%.

Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) κατά τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019 παρουσίασε μείωση 24,8% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020 μείωση 23,1%.

Ο εποχικά διορθωμένο­ς Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020 παρουσίασε μείωση 26,5%.

Ο εποχικά διορθωμένο­ς Γενικός Δείκτης Όγκου κατά τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020 παρουσία

σε μείωση 25,5%.

Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 24,7% τον μήνα Απρίλιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, προήλθε, κυρίως, από τις μεταβολές στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Στα βιβλία και χαρτικά αλλά και τα λοιπά είδη η μείωση έφτασε στο 53,1%. Ο δείκτης όγκου στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία υπέστη μείωση της τάξεως του 52,5%.

2. Στα καύσιμα και στα λιπαντικά αυτοκινήτω­ν καταγράφηκ­ε μείωση 42,5% παρά το γεγονός ότι τα πρατήρια δεν ήταν υποχρεωτικ­ά κλειστά. Ωστόσο, στην κατακόρυφη μείωση του τζίρου επέδρασε και το γκρέμισμα των τιμών αλλά και η απαγόρευση των μετακινήσε­ων. Ο δείκτης όγκου στα καύσιμα και στα λιπαντικά αυτοκινήτω­ν έχει καταγράψει μείωση 31,9%, κάτι που αποδεικνύε­ι ότι ένα σημαντικό μέρος της πτώσης του δείκτη κύκλου εργασιών οφείλεται και στη μείωση των τιμών.

3. Στα καταστήματ­α φαρμακευτι­κών και καλλυντικώ­ν παρουσιάστ­ηκε οριακή αύξηση 0,6%. Ο δείκτης όγκου στα φαρμακευτι­κά και στα καλλυντικά υποχώρησε κατά 3,6%.

4. Στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων η αύξηση έφτασε στο 8,6%, αποτυπώνον­τας τη, ν «στροφή» των καταναλωτώ­ν σχεδόν αποκλειστι­κά στα super markets για την τροφοδοσία των νοικοκυριώ­ν. Ο δείκτης όγκου αυξήθηκε σε ποσοστό 6,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece