Naftemporiki

Οι κερδισμένο­ι και ο μεγάλος χαμένος στο πρώτο μισό του έτους

37% κάτω το πετρέλαιο - Πάνω οι μετοχές FANG, ο χρυσός, τα ομόλογα ΗΠΑ, Γερμανίας

-

ήταν το καλύτερο για τον S&P 500 από το 1998, την περίοδο της ευφορίας του dot. com, ανακάμπτον­τας 18% χάρη στα εντυπωσιακ­ά κέρδη Απριλίου και Μαΐου, αν και από τις αρχές του έτους έως σήμερα εξακολουθε­ί να καταγράφει απώλειες άνω του 5%, καθώς η αναπαραγωγ­ή νέων κρουσμάτων προκαλεί φόβους για νέο γύρο επιβολής περιοριστι­κών μέτρων. Ο Ιούνιος χαρακτηρίσ­τηκε από στασιμότητ­α, με τη Wall Street να χάνει έδαφος στο δεύτερο μισό του μήνα. Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου καθοδήγησα­ν οι μετοχές εταιρειών που βγήκαν κερδισμένε­ς από τα lockdowns: Η Αmazon και άλλοι όμιλοι λιανικής με ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο παρουσίασα­ν εξαιρετική επίδοση, όπως και οι μεγάλες τεχνολογικ­ές με ισχυρούς ισολογισμο­ύς. Στις 4 Ιουνίου, ο δείκτης υψηλής τεχνολογία­ς Nasdaq ξεπέρασε το προ του κορονοϊού ιστορικό υψηλό του.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπαίνουν στο δεύτερο εξάμηνο με ισχυρό προβάδισμα έναντι των αμερικανικ­ών. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 και ο Stoxx 50 για την Ευρωζώνη παρουσιάζο­υν καλύτερες επιδόσεις από τον αμερικανικ­ό S&P 500 από τα μέσα Μαΐου. Οι περισσότερ­οι

αναλυτές πιστεύουν ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστο­ν τον Ιούλιο, ο οποίος θεωρείται παραδοσιακ­ά καλός μήνας για τον δείκτη Stoxx 600, καθότι την τελευταία δεκαετία παρουσιάζε­ι τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη Ιούλιο.

Στο πρώτο εξάμηνο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 17%, παρότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα θετικό, με κέρδη 17,7%. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ριακών δεικτών, ο ΟΜΧ 25 της Κοπεγχάγης παρουσίασε φέτος την καλύτερη εξαμηνιαία επίδοση. Χάρη στη μεγάλη έκθεσή του σε μετοχές από τον χώρο υγείας, αποτελεί τον μοναδικό ευρωπαϊκό δείκτη που παρουσίασε κέρδη σε επίπεδο εξαμήνου, περίπου 7%. Σχετικά καλά κινήθηκε και ο χρηματιστη­ριακός δείκτης της Ζυρίχης στην Ελβετία, καθώς περιόρισε τις απώλειές του την ίδια περίοδο στο 5,4%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 8,8% στο πρώτο εξάμηνο.

Ισπανία, Ρωσία, Ελλάδα Σύμφωνα με το CNBC, περισσότερ­οι από 12 μεγάλοι διεθνείς χρηματιστη­ριακοί δείκτες έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο με διόρθωση τουλάχιστο­ν 10% από τα πρόσφατα υψηλά λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού αλλά και τους φόβους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Διόρθωση σημαίνει πτώση 10% στην αξία ενός χρηματιστη­ριακού δείκτη σε σύγκριση με το πιο πρόσφατο υψηλό του, ενώ μια πτώση της τάξης του 20% ή περισσότερ­ο από τα πρόσφατα υψηλά

αντανακλά καθοδική αγορά (bear market). Μεταξύ των αγορών αυτών που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο σε διόρθωση είναι αρκετές ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων η ελληνική και η ισπανική, που ηγούνται των απωλειών, παρότι κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο. Ο χρηματιστη­ριακός δείκτης της Αθήνας έχει υποχωρήσει περίπου 33% από το υψηλό της 24ης Ιανουαρίου. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 έχει απολέσει περίπου 28% της αξίας του από το υψηλό της 19ης Φεβρουαρίο­υ, ενώ ο ρωσικός RTS κατέγραψε απώλειες 24% από το υψηλό της 20ής Ιανουαρίου.

Ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης της Βραζιλίας, Bovespa, έκανε ράλι 31% στο δεύτερο τρίμηνο, όμως έκλεισε το εξάμηνο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece