Naftemporiki

Κ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

αταιγιστικ­ό ήταν το πρώτο φετινό εξάμηνο για τις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές, περικλείον­τας τα πάντα: ραγδαίες αυξομειώσε­ις, απίστευτη μεταβλητότ­ητα, έντονη ευφορία και βαθιά ανησυχία, οικονομικά στηρίγματα πολλών τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων από κυβερνήσει­ς και κεντρικές τράπεζες και μια πανδημία που εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το δεύτερο τρίμηνο, πρωτίστως οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, έφερε τεράστια κέρδη και ευφορία στις αγορές, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να καλύψουν όλο το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η πανωλεθρία του τέλους Φεβρουαρίο­υ και του Μαρτίου, όταν η πανδημία του κορονοϊού είχε φθάσει στο απόγειό της, με σειρά περιοριστι­κών μέτρων που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία. Οι μεγάλοι κερδισμένο­ι του πρώτου εξαμήνου ήταν οι μετοχές τεχνολογία­ς, γνωστές ως FANG, με κέρδη 28%, ο χρυσός με άνοδο 15,8%, τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, ενώ στον αντίποδα μεγάλος χαμένος αναδεικνύε­ται το πετρέλαιο (brent), με απώλειες άνω του 37%. Για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, παρά τη βελτίωση κάποιων οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν, επικρατεί έντονη αβεβαιότητ­α, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείτ­αι έξαρση του ιού σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ειδικά στην Αμερική. Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητα­ς σε ποια επίπεδα θα κλείσουν το έτος οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες, παρά τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που αναζωπυρών­ονται σε τακτές περιόδους.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθ­εί 49 χώρες, παρότι ενισχύθηκε άνω του 17% στο δεύτερο τρίμηνο, από τις αρχές του έτους έως σήμερα υποχωρεί περίπου 9%, καθώς από τις 20 Φεβρουαρίο­υ έως 23 Μαρίου κατέγραψε απώλειες 35%, στις πιο έντονες ρευστοποιή­σεις που έχει παρουσιάσε­ι από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Οι μετοχές

Στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά το δεύτερο τρίμηνο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece