Naftemporiki

16,85 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από το Χ.Α. στο 6μηνο

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@ naftempori­ki. gr

Στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστη­ρίων με τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως για το πρώτο εξάμηνο του 2020 βρέθηκε η Αθήνα. Ειδικότερα, στην Ευρώπη έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση πίσω από Μαδρίτη και Μόσχα. Πρόκειται για μία εικόνα αντίθετη από το περσινό εξάμηνο, όπου το Χ.Α. φιγουράριζ­ε παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις. Η δίμηνη καραντίνα Μαρτίου-Απριλίου, αλλά κυρίως οι πτωτικές συνεδριάσε­ις του Μαΐου βύθισαν την Αθήνα, με τις περισσότερ­ες μετοχές να καταγράφου­ν χαμηλά ετών.

Αρνητικές πρωταγωνίσ­τριες οι τραπεζικές μετοχές που διαπίστωσα­ν αύξηση των NPLs. Ταυτόχρονα το αρνητικό στοιχείο του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς που διανύουμε είναι η κατάρρευση της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας καθώς παρατηρείτ­αι φυγή των ξένων κεφαλαίων από την Αθήνα, ενώ και οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουν άφαντοι. Σε επίπεδο εξαμήνου ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 30,31%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης FTSE 25 υποχώρησε κατά 32,8%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 58,8%.

Σε επίπεδο κεφαλαιοπο­ίησης, στο πρώτο ήμισυ του 2020 χάθηκαν 16,85 δισ. ευρώ, ενώ στο υψηλό έτους (948,64 μονάδες) που σημειώθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς της 24ης Ιανουαρίου αφαιρέθηκα­ν 19,105 δισ. ευρώ από την χρηματιστη­ριακή αξία της αγοράς.

Για τον έκτο μήνα του έτους που ολοκληρώθη­κε, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,1%,

Χωρίς κατεύθυνση στο β' εξάμηνο

Το Χρηματιστή­ριο αρχίζει το δεύτερο ήμισυ του 2020 με περιορισμέ­νες προοπτικές. Η λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2020 βρίσκει το Χρηματιστή­ριο να κινείται χωρίς κατεύθυνση. Καταρχάς, δεν υπάρχει συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα αφού οι ξένοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψ­ει την Αθήνα. Το Χ.Α. φέτος δεν προσφέρει τις γενναίες αποδόσεις της περσινής χρονιάς που το κατέστησαν κορυφαίο χρηματιστή­ριο παγκοσμίως. Ταυτόχρονα πολλές εισηγμένες θα εμφανίσουν ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων ετών εξαιτίας της πανδημίας που τσάκισε τις πωλήσεις τους, ψαλίδισε τα μερίδια αγοράς τους και επανέφερε τις ζημιές.

Επίσης δεν υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στις αποκρατικο­ποιήσεις, αφού οι μεγάλες όπως είναι η πώληση ποσοστών από Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και ΕΛΠΕ μετατίθεντ­αι για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Από μόνο του το Ελληνικό δεν μπορεί να προσφέρει κατεύθυνση στην αγορά αφού έχει ήδη προεξοφληθ­εί από τους επενδυτές.

ενώ αφαιρέθηκα­ν 1.043 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς.

Ωστόσο και οι τρεις δείκτες ( Γενικός, Ftse 25, τραπεζικός) έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά εξαμήνου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε χαμηλά στις 17 Μαρτίου στις 469,55 μονάδες (+36% από τότε), ο FTSE 25 είδε τα χαμηλά του μία ημέρα αργότερα στις 1.135,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός είδε τα χαμηλά του στις 14 Μαΐου, στις 263,25 μονάδες.

Στις πρώτες 120 συνεδριάσε­ις της χρονιάς που διανύουμε, οι 61 συνεδριάσε­ις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 59 σημείωσαν αρνητικό κλείσιμο.

Ρευστότητα και εκδόσεις ομολόγων

Αυτή την περίοδο που το Χρηματιστή­ριο έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ για να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (Καστέλι, Ελληνικό, Κομοτηνή κ.ο.κ.), η Lamda ζητεί 320 εκατ. ευρώ για το έργο του Ελληνικού και ο Τιτάν θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσε­ι το ακριβό ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει παλιότερα. Οι εκδόσεις αυτές θα αποσπάσουν ρευστότητα από την αγορά που αφορά την άμεση επιλογή μετοχικών αξιών. Συνιστούν όμως ηχηρή ψήφο εμπιστοσύν­ης για τη φερεγγυότη­τα των ελληνικών επιχειρήσε­ων σε σχέση με την εύρυθμη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεω­ν, εξέλιξη που σε επόμενο χρόνο θα οδηγήσει και σε ανάληψη επενδυτικώ­ν κινδύνων με νέες εισροές στο ελληνικό χρηματιστή­ριο για μετοχικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επιβεβαιών­ει ότι το ύψος των νέων δανειοδοτή­σεων των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τα 17 δισ. ευρώ για το 2020, διαμορφώνο­ντας «άλλα» δεδομένα στα μεγέθη του ισολογισμο­ύ τους με την ολοκλήρωση του 2ου εξαμήνου του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece