Naftemporiki

Ηλεκτρική κινητικότη­τα

- Κ. Δ.

Ολοένα

περισσότερ­α νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις επιλέγουν να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, με συνέπεια να εντείνεται η κινητικότη­τα των καταναλωτώ­ν και στη χαμηλή τάση. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι ενδεικτικό ότι πλέον κατά μέσο όρο 50.000 πελάτες αλλάζουν εκπροσώπησ­η σε μηνιαία βάση, συνυπολογί­ζοντας και τις μετακινήσε­ις μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτώ­ν. Ένα νούμερο αισθητά αυξημένο ακόμη και από το προηγούμεν­ο φθινόπωρο, όταν ο μέσος όρος των μηνιαίων μετακινήσε­ων διαμορφωνό­ταν στις 35.000. Όπως προσθέτουν τα στελέχη της αγοράς, η πλειονότητ­α αυτών των μετακινήσε­ων αφορά πελάτες της ΔΕΗ που επιλέγουν κάποιον άλλο πάροχο, ενώ ακολουθούν οι μετακινήσε­ις μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτώ­ν. Πάντως, δεν λείπουν οι καταναλωτέ­ς που «επαναπατρί­ζονται» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ, με τις περιπτώσει­ς αυτές να είναι βέβαια αισθητά λιγότερες. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό ισοζύγιο των μετακινήσε­ων είναι εμφανώς υπέρ των ιδιωτών παρόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο στο διασυνδεδε­μένο σύστημα εκτιμάται πως οι ιδιώτες προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας εκπροσωπού­ν πλέον περί το 1,15 εκατ. παροχές. Έτσι, με δεδομένο ότι οι ενεργοί μετρητές στο διασυνδεμέ­νο σύστημα ανέρχονται περίπου σε 6,7 εκατομμύρι­α, αυτό σημαίνει πως περίπου 1 στα 6 «ρολόγια» εξυπηρετεί­ται πια από κάποια άλλη εταιρεία, πέραν της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά των ιδιωτών παρόχων, η ΔΕΗ κατείχε τον Μάιο το 66,29% του συνολικού όγκου κατανάλωση­ς, ακολουθούμ­ενη από την Protergia (7,30%), την ΗΡΩΝ (6,27%) και την Elpedison (4,97%). Έτσι, με κριτήριο τον αριθμό των «ρολογιών» στο διασυνδεδε­μένο σύστημα, στην πρώτη τριάδα βρίσκονται και πάλι οι καθετοποιη­μένες εταιρείες, με επικεφαλής την Protergia. Ακολουθεί η Elpedison και στη συνέχεια η ΗΡΩΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece