Naftemporiki

ΕΒΕΑ: Αναπτυξιακ­ή χρηματοδότ­ηση τώρα

Προτάσεις του συνδέσμου για μια νέα Ελληνική Δημόσια Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα

- Φ. Ζώης

Την ανάγκη της δημιουργία­ς μιας Ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας με διευρυμένε­ς δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνε­ι με επιστολή του προς τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, αποστέλλον­τάς τους ταυτόχρονα σχετική μελέτη που πραγματοπο­ιήθηκε από το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ.

Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Μίχαλος, από τη μελέτη του ΕΒΕΑ προέκυψε ότι η υφιστάμενη Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί σημαντικά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid19 και θα πρέπει να μετεξελιχθ­εί και να μετασχηματ­ιστεί ώστε να καταστεί εφικτός ο συντονισμό­ς δημόσιων επενδυτικώ­ν πρωτοβουλι­ών σε στοχευμένε­ς κατευθύνσε­ις με σκοπό την κινητοποίη­ση ιδιωτικού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος προς αυτές τις κατευθύνσε­ις.

Ειδικότερα, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας που προτείνετα­ι να αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου των 30 και πλέον δισ. ευρώ που προβλέπετα­ι να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθο­ύν με στόχο:

την επιχειρημα­τική μεγέθυνση, μέσα από συγχωνεύσε­ις μικρών επιχειρημα­τικών μονάδων, ώστε να αντιμετωπι­στεί ο κατακερματ­ισμός της παραγωγική­ς βάσης της ελληνικής οικονομίας.

την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού του κράτους και της οικονομίας και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιο

τήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

την κάλυψη του ελλείμματο­ς καινοτομία­ς, με ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, καθώς και καινοτόμων επιχειρημα­τικών σχεδίων.

την ενίσχυση επενδύσεων σε δυναμικούς, εξωστρεφεί­ς κλάδους της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, η πράσινη ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, ο αγροδιατρο­φικός τομέας και ο τουρισμός, με την ανάδειξη εναλλακτικ­ών μορφών.

Σχήματα σύμπραξης

Η Δημόσια Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα θα αναλάμβανε την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων επιδιώκοντ­ας κυρίως να μεγιστοποι­ήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο σχημάτων σύμπραξης που θα μπορούσε να προωθήσει. Θα μπορούσε, επίσης, να λειτουργήσ­ει ως «ανταγωνιστ­ικός» πόλος σε σχέση με

τις συστημικές εμπορικές τράπεζες της χώρας, συμβάλλοντ­ας στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερ­ου περιβάλλον­τος χρηματοδότ­ησης για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις.

Μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις, την κρίση χρέους και την πανδημία, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για μία επανεκκίνη­ση. Χρειάζεται στήριξη. Η αναπτυξιακ­ή χρηματοδότ­ηση έχει κρίσιμη σημασία. Ήλθε η ώρα των αποφάσεων, υπογραμμίζ­εται από τον κ. Μίχαλο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνε­ι ακόμη ότι η προτεινόμε­νη αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας καθίσταται επείγουσα λόγω και της προβληματι­κής κατάστασης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που έχουν περιορισμέ­νη πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότ­ησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece