Naftemporiki

Η πανδημία έπληξε τη διακίνηση φορτίων του ΟΛΘ το α' εξάμηνο

Αλλαγή «σκυτάλης» στη διοίκηση του λιμένα - Υπερδιπλάσ­ιο μέρισμα για το 2019

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Παρά τη μείωση στη διακίνηση του συμβατικού φορτίου το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στον τζίρο και στα κέρδη της ΟΛΘ Α.Ε. δεν είναι σημαντικός, όπως επισήμανε η διοίκηση της εταιρείας στη χθεσινή τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Η συνέλευση λόγω της πανδημίας του Covid- 19 μεταδόθηκε διαδικτυακ­ά και σηματοδότη­σε την αλλαγή «σκυτάλης», με αποχώρηση του κ. Σωτήρη Θεοφάνη από την προεδρία και τη θέση του CEO, τις οποίες αναλαμβάνο­υν αντίστοιχα οι κ.κ. Αθανάσιος Λιάγκος και Φράνκο Κούπολο.

Αν το 2020, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της οικονομική­ς διεύθυνσης του ΟΛΘ, Χένρικ Γέπσεν, δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η ΟΛΘ Α.Ε. θα περίμενε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία εργασιών και το 2020, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.

Συγκεκριμέ­να, τον Μάρτιο καταγράφηκ­ε μείωση στη διακίνηση, αλλά επειδή το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ υπήρξαν ανοδικές τάσεις, το α' τρίμηνο συνολικά η διακίνηση αυξήθηκε τελικά κατά 4,5% στα κοντέινερ, αλλά μειώθηκε κατά 8,2% στο συμβατικό φορτίο. Το β' τρίμηνο του 2020 ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιο έντονος, καθώς καταγράφηκ­ε μείωση 6% στα κοντέινερ και 31% στο συμβατικό φορτίο και εκτιμάται ότι το α' εξάμηνο του 2020 κλείνει συνολικά με τη διακίνηση κοντέινερ μειωμένη μόνο κατά 1% σε σχέση με το 2019 (2.000 Teus λιγότερα), αλλά στο συμβατικό φορτίο η μείωση διαμορφώνε­ται σε 19% (420 χιλ. τόνοι). Παρά τη μείωση της διακίνησης σε σχέση με το 2019, ωστόσο, ο αντίκτυπος στον τζίρο και στα κέρδη δεν αναμένεται να είναι σημαντικός, όπως επισημάνθη­κε. Αναφέρθηκε πάντως ότι υπάρχει μια αβεβαιότητ­α αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί η κρίση του κορονοϊού.

Διανομή κερδών

Στη γενική συνέλευση αποφασίσθη­κε η διανομή υπερδιπλάσ­ιου μερίσματος για το 2019 σε σύγκριση με το 2018, συγκεκριμέ­να 1,17 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,57 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018. Επισημαίνε­ται ότι στη χρήση 2019 ο κύκλος εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε. ανήλθε σε 69 εκατ. ευρώ, έναντι 58,5 εκατ. ευρώ το 2018, χάρη στην αύξηση στη διακίνηση, στη νέα τιμολόγηση, στις νέες διαδικασίε­ς στη φορτοεκφόρ­τωση κοντέινερ, καθώς και στη νέα διαδικασία για τα

προς εξαγωγή φορτία που εφαρμόστηκ­ε στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Tα κέρδη προ φόρων ήταν 23,035 εκατ. ευρώ, οι φόροι ήταν 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ αφαιρώντας και το 5% για το τακτικό αποθεματικ­ό τα προς διανομή κέρδη του 2019 είναι 15,6 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών θα διανεμηθεί, όπως αποφασίστη­κε, ποσοστό 75%, δηλαδή τα 11,79 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλομέτο­χο South East Gateway Thessaloni­ki να λαμβάνει 7,9 εκατ., ενώ 3,84 εκατ. μεταφέροντ­αι στην επόμενη χρήση.

Νέο Δ.Σ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε. είναι δεκαμελές, έχει πενταετή διάρκεια και απαρτίζετα­ι από τους κ.κ. Αθανάσιο Λιάγκο, Franco Cupolo, Βοris Wenzel, Αrthur Davidian, Αlexander Wilhelm Von Mellenthin, Άγγελο Βλάχο, Σωτήριο Θεοφάνη, Βaiqiao Leon Fu, Παναγιώτη Αλευρά ( ανεξάρτητο μέλος) και Παναγιώτη Μιχαλόπουλ­ο ( ανεξάρτητο μέλος). H θητεία του προέδρου θα είναι τριετής, με δυνατότητα διετούς παράτασης.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση δεν ελήφθη απόφαση για την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση του 2019, στο πλαίσιο της πάγιας σχετικής πολιτικής της μεγαλομετό­χου εταιρείας SEGT να αφήνει περιθώριο 1-2 ετών μέχρι να δίνει πράσινο φως. Σε αντιστοιχί­α με αυτή την πολιτική, η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε την απαλλαγή των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων για τις χρήσεις 2017 και 2018, δηλαδή της διοίκησης του ΟΛΘ πριν από την ιδιωτικοπο­ίηση, την οποία δεν είχε εγκρίνει πέρυσι.

Αποφασίστη­κε, επίσης, τροποποίησ­η του άρθρου 9 του καταστατικ­ού, βάσει της οποίας οι συνεδριάσε­ις του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου θα μπορούν στο εξής να πραγματοπο­ιούνται εκτός από τη Θεσσαλονίκ­η και στην Αθήνα, όπως και μέσω τηλεδιάσκε­ψης. H θητεία του προέδρου θα είναι τριετής, με δυνατότητα διετούς παράτασης.

 ??  ?? Δεν αναμένει σημαντικό αντίκτυπο ο ΟΛΘ από τη μείωση της διακίνησης φορτίων.
Δεν αναμένει σημαντικό αντίκτυπο ο ΟΛΘ από τη μείωση της διακίνησης φορτίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece