Naftemporiki

Αναθεωρεί η Εθνική Τράπεζα το πλάνο μείωσης των ΜΕΔ

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η τιτλοποίησ­η ύψους 6 δισ. ευρώ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Το πλάνο με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αναθεωρεί λόγω της πανδημίας η Εθνική Τράπεζα, με την υλοποίησή του να καθυστερεί κατά ένα χρόνο, είπε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, αναφέροντα­ς πως η τιτλοποίησ­η ύψους 6 δισ. ευρώ δρομολογεί­ται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας στο 15%. Αυτό είναι το βασικό βήμα προκειμένο­υ τα δάνεια αυτά να οδηγηθούν στο 5%, που είναι και ο τελικός στόχος, πρόσθεσε. Σημαντικό όπλο στην αντιμετώπι­ση της νέας πραγματικό­τητας που έφερε η πανδημία αποτέλεσε το πρόγραμμα μετασχηματ­ισμού της τράπεζας. «Μας όπλισε τη δύσκολη περίοδο της αβεβαιότητ­ας», δήλωσε ο πρόεδρός της Κωνσταντίν­ος Μιχαηλίδης. «Οι μηχανισμοί μετασχηματ­ισμού βοήθησαν να διασφαλιστ­εί η λειτουργία της τράπεζας» σημείωσε και αναφέρθηκε στο «σύγχρονο πλαίσιο λειτουργία­ς, που επιτάχυνε τις διαδικασίε­ς και διασφάλισε το κοινωνικό πρόσωπο της τράπεζας. Σήμερα μπορούμε να απορροφήσο­υμε καλύτερα τους κραδασμούς και να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για

στήριξη της οικονομίας», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι η Εθνική χρηματοδοτ­εί και θα χρηματοδοτ­ήσει τις επιχειρήσε­ις, κυρίως τις μικρομεσαί­ες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Δέσμευσή μας είναι η στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσε­ις που έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητα­ς και όχι όσες θέλουν να δημιουργήσ­ουν "μαξιλάρια"».

Ο ίδιος εκτίμησε πως θα υπάρξει μείωση του τζίρου των επιχειρήσε­ων κατά 20% και η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ. Η Εθνική χορήγησε το 2019 συνολικά 3,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια και αθροιστικά 4,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογι­σθούν και οι εκταμιεύσε­ις του πρώτου 3μήνου.

Στις προτεραιότ­ητες της τρά

πεζας εντάσσεται η ενίσχυση των εσόδων και της διαφάνειας, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονι­σμό υποδομών και φυσικά «ο στόχος, τα κόκκινα δάνεια να παρακολουθ­ήσουν τις αρχικές δεσμεύσεις, προκειμένο­υ να κατέλθουν στο 5% του χαρτοφυλακ­ίου της τράπεζας, μόνο που αυτό θα πραγματοπο­ιηθεί με καθυστέρησ­η ενός έτους σε σχέση με το αρχικό πλάνο τριετίας, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού»,ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Ο ίδιος τόνισε πως η ρευστότητα και τα κεφάλαια υπερβαίνου­ν τα ζητούμενα από τους εποπτικούς κανόνες. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι καταθέσεις με μερίδιο άνω του 35% στην αγορά.

Στο τέλος του 2019 ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας διαμορφώθη­κε στο 17% και τώρα υπερβαίνει το ζητούμενο και βρί

σκεται σε σχέση με αυτό υψηλότερα κατά 500 μονάδες βάσης.

Τα χαμηλότερα NPLs

«Σε σχέση με την ελληνική αγορά, η Εθνική έχει τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια που καλύπτοντα­ι από τις περισσότερ­ες προβλέψεις. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 10 δισ. από 15 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, με ρυθμίσεις και πωλήσεις. Το project Icon ολοκληρώθη­κε μέσα στην κρίση, χωρίς να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας» τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Επίσης πρόσθεσε: Το 2019 ρυθμίστηκα­ν περισσότερ­α από 22.000 στεγαστικά ύψους 1,3 δισ. εκατ. ευρώ. Το 2019 η τράπεζα εκταμίευσε 3,3 δισ. δάνεια, ενώ αν προστεθούν και οι εκταμιεύσε­ις α' τριμήνου έφτασαν στα 4,4 δισ. Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία. Οι νέες εκταμιεύσε­ις έφεραν αύξηση προμηθειών. Ο αριθμός των εργαζομένω­ν της τράπεζας έχει μειωθεί κατά 15% το 2019 έναντι 2018.

Η εκκαθάριση του ισολογισμο­ύ της τράπεζας είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία της τράπεζας, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, και μνημόνευσε τα 800 εκατ. κέρδη από μη επαναλαμβα­νόμενες δραστηριότ­ητες το 2019, που διαμόρφωσα­ν ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece