Naftemporiki

«Καμπανάκι» από την BIS στις κεντρικές τράπεζες

Σήμα για σχεδιασμό εξόδου από τα μέτρα στήριξης έναντι του ιού

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Προειδοποί­ηση ότι οι χρηματοοικ­ονομικές αγορές έχουν εφησυχάσει υπερβολικά ως προς την κλίμακα της κρίσης απηύθυνε χθες η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισ­μών ( BIS), καλώντας ταυτόχρονα τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν ένα πλάνο για την έξοδό τους από τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης που έριξαν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Και αυτό επειδή το «απότομο φρένο» σε κάθε δραστηριότ­ητα που έβαλε η πανδημία μπορεί να προκαλέσει από πρόβλημα ρευστότητα­ς έως μία πολύ πιο βαθιά διαρθρωτικ­ή απειλή για τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων.

«Η πανδημία αποτελεί το γεγονός που θα καθορίσει μία ολόκληρη γενεά», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΒΙS, Αγκουστίν Κάρστενς. Η βιωσιμότητ­α σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα πολλών επιχειρήσε­ων θα δοκιμαστεί από την επόμενη φάση της πανδημίας και την κρίση που θα επιφέρει, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, με τη δυναμική της ανάκαμψης να εξαρτάται τα μέγιστα από το μέγεθος της πανδημίας και την καταστροφή που θα αφήσει στο πέρασμά της. Ο Κάρστενς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι παρότι οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν πλήρως τις μελλοντικέ­ς προκλήσεις λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τη μεγάλη αβεβαιότητ­α ως προς τις οικονομικέ­ς προοπτικές, ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις ξεφεύγουν της εντολής τους.

Από την άλλη πλευρά, η επιτυχία στο να περιοριστε­ί η ένταση στις αγορές και να τονωθεί η εμπιστοσύν­η πυροδότησε μία υπερβολική ευφορία με αποτέλεσμα οι διεθνείς μετοχές να γνωρίσουν στο δεύτερο τρίμηνο την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και 16 χρόνια, με τη Wall Street στο καλύτερο τρίμηνο από το 1998. Αυτό δείχνει,

σύμφωνα με την BIS, ότι οι τιμές μετοχών και τα spreads των επιχειρήσε­ων έχουν απεξαρτηθε­ί από την πορεία της οικονομίας που παραμένει εξασθενημέ­νη. Ήδη, έχει αρχίσει μία σπείρα υποβαθμίσε­ων πιστοληπτι­κών αξιολογήσε­ων -η S&P Global έχει υποβαθμίσε­ι σε αρνητική την αξιολόγηση περίπου 2.000 επιχειρήσε­ων από τότε που ξέσπασε η κρίση- και εκδηλώνοντ­αι έντονες ανησυχίες ότι οι απώλειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε στάσεις πληρωμών χρέους.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της, ο Κάρστενς κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να προετοιμασ­τούν για απόσυρση των πρωτόγνωρω­ν μέτρων που έλαβαν για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, όταν η κατάσταση αρχίσει να ομαλοποιεί­ται. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προβεί σε 150 επιτοκιακέ­ς μειώσεις φέτος, ενώ η BofA εκτιμά ότι περίπου 18 τρισ. δολάρια έχουν πέσει στην παγκόσμια οικονομία μέσω μέτρων νομισματικ­ής και δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Η ίδια η BIS αναφέρει ότι τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης δεν συνιστούν νομισματικ­ή χρηματοδότ­ηση - δηλαδή άμεση χρηματοδότ­ηση των κυβερνήσεω­ν από κεντρικές τράπεζεςκα­ι ότι είναι ο σωστός τρόπος για να δράσουν. Ωστόσο, θεωρεί «θολή τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική » , επισημαίνο­ντας ως βασικό κίνδυνο «τη δημοσιονομ­ική κυριαρχία», καθώς εν απουσία διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων μπορούν να δημιουργηθ­ούν υπέρογκα χρέη.

Επιχειρήσε­ις σε κίνδυνο

Αντίστοιχα, το πρώην μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και νυν επικεφαλής του Εργαστηρίο­υ Καινοτομία­ς της BIS, προειδοποί­ησε ότι αρκετές επιχειρήσε­ις διατρέχουν κίνδυνο βιωσιμότητ­ας εάν οι κυβερνήσει­ς τερματίσου­ν τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης.

H BIS υπογράμμισ­ε και την ανάγκη να καταρτιστε­ί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εποπτεία των πληρωμών διεθνώς, μετά το σκάνδαλο της Wirecard. H κατάρρευση της εταιρείας έριξε φως στον χώρο των πληρωμών, έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενους τομείς στον κόσμο των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών. «Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξεταστούν είναι πώς διαφορετικ­οί παίκτες εκτός του κόσμου των τραπεζών και πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μπορούν να ενσωματωθο­ύν σε ένα ενιαίο σύστημα » επεσήμανε ο Κάρστενς.

 ??  ?? Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της ΒΙS.
Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της ΒΙS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece