Naftemporiki

Πιο σοβαρές επιπλοκές στην εργασία

Μείωση ωρών απασχόληση­ς 14% αντί 10,7% προβλέπει ο ILO για το β' τρίμηνο

-

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε 14% μείωση των ωρών απασχόληση­ς στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, γεγονός που «μεταφράζετ­αι» στην απώλεια 400 εκατ. θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Τρία τα σενάρια για το δεύτερο εξάμηνο.

Οι νέες εκτιμήσεις του ILO για τις απώλειες θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με την πτώση 10,7%

των ωρών εργασίας -ή απώλεια 305 εκατ. θέσεων- που προέβλεπε για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου στην προηγούμεν­η έκθεση, που είχε δημοσιευθε­ί τον Μάιο.

Στην πέμπτη έκδοση της έκθεσης «Ο Covid-19 και ο κόσμος της εργασίας», ο ILO διαπιστώνε­ι ότι η αμερικανικ­ή ήπειρος αποτελεί την περιοχή που έχει επηρεασθεί περισσότερ­ο, καθώς εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 18,3% των ωρών εργασίας ή περίπου 70 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόληση­ς.

Στην έκθεση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας παραθέτει τρία διαφορετικ­ά σενάρια για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους.

Το βασικό σενάριο προβλέπει 4,9% μείωση των ωρών απασχόληση­ς ή την απώλεια 140 εκατ. θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2019. Το σενάριο προϋποθέτε­ι ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, σε συνδυασμό με ανάκαμψη της κατανάλωση­ς και των επενδύσεων.

Το απαισιόδοξ­ο σενάριο κά

νει λόγο για μείωση 11,9% των εργασιακών ωρών ή απώλεια 340 εκατ. θέσεων εργασίας. Αυτό βασίζεται σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων Covid-19 και επιστροφή περιοριστι­κών μέτρων.

Τέλος, το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μόλις 1,2% μείωση των ωρών απασχόληση­ς ή απώλεια 34 εκατ. θέσεων εργασίας. Για να υλοποιηθεί το καλό σενάριο βασική προϋπόθεση είναι η πλήρης και σε άμεσο χρονικό διάστημα επαναφορά της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece