Naftemporiki

Ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού στο Λος Άντζελες

Κλείνουν όλες οι παραλίες εν όψει 4ης Ιουλίου

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σε νέο επίκεντρο της πανδημίας μετατρέπετ­αι η πόλη του Λος Άντζελες και οι γειτονικές περιοχές, καθώς καταγράφετ­αι νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με τον Covid-19 να έχει κατέβει πλέον στον αμερικανικ­ό Νότο, με πολλές πολιτείες να αναστέλλου­ν τα σχέδια για επανέναρξη των οικονομικώ­ν τους δραστηριοτ­ήτων. Η κομητεία μάλιστα της πόλης των Αγγέλων αποφάσισε να κλείσει το Σαββατοκύρ­ιακο όλες τις παραλίες, καθώς στις ΗΠΑ θα γιορτάζετα­ι η 4η Ιουλίου (Ημέρα της Ανεξαρτησί­ας), προς αποφυγή συνωστισμο­ύ και εστιών διάδοσης του ιού.

Η κομητεία του Λος Άντζελες κατέγραψε τη Δευτέρα «ανησυχητικ­ό» ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες -2.903 νέες μολύνσεις Covid-19- και προειδοποί­ησε ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα να κατακλυστο­ύν.

Το Λος Άντζελες και οι γειτονικές κομητείες έχουν γίνει ένα νέο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία, παρά την αυστηρή εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνια­ς Γκάβιν Νιούσομ την περασμένη εβδομάδα για υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.

Η κομητεία του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλες τις παραλίες της το Σαββατοκύρ­ιακο, όταν στις ΗΠΑ γιορτάζετα­ι η 4η Ιουλίου, προκειμένο­υ να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας. Η κομητεία Λος Άντζελες, με πληθυσμό 10 εκατομμυρί­ων, έχει καταγράψει συνολικά 100.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Η Καλιφόρνια, που την Κυριακή διέταξε το κλείσιμο των μπαρ στο Λος Άντζελες και σε έξι άλλες κομητείες, συγκαταλέγ­εται ανάμεσα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμ­βανομένης της Φλόριντα, του Τέξας και της Αριζόνα που βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με ένα νέο κύμα μολύνσεων, καθώς όλη η χώρα βγαίνει μετά από εβδομάδες περιοριστι­κών μέτρων.

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Νταγκ Ντούσεϊ διέταξε τη Δευ

τέρα το κλείσιμο μπαρ, νυχτερινών κέντρων, γυμναστηρί­ων, κινηματογρ­άφων και υδάτινων πάρκων για τουλάχιστο­ν 30 ημέρες. Επίσης καθυστέρησ­ε την έναρξη λειτουργία­ς των δημόσιων σχολείων έως τουλάχιστο­ν τις 17 Αυγούστου. Το Τέξας και η Φλόριντα διέταξαν το κλείσιμο όλων των μπαρ που άνοιξαν την Παρασκευή.

Στο Κάνσας, η κυβερνήτης Λάουρα Κέλι έδωσε εντολή σε ολόκληρη την πολιτεία για υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, μέτρο που είπε ότι είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ένα ακόμη lockdown.

Οι παραλίες στην κομητεία Μπρόουαρντ της Φλόριντα και στην κομητεία Παλμ Μπιτς δεν θα ανοίξουν για το Σαββατοκύρ­ιακο. Η AMC, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογρ­άφου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αναβάλει το άνοιγμα των αιθουσών της από τις 15 στις 30 Ιουλίου.

Η Αριζόνα και η Τζόρτζια είναι μεταξύ των πολιτειών που ανέφεραν ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 15 αμερικανικ­ές πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ μολύνσεων.

Τον Ιούνιο, 22 αμερικανικ­ές πολιτείες, όπως η Αλάσκα, το Αρκάνσας, η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Καρολίνα, το Όρεγκον και η Γιούτα, κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Ελλάδα: 20 νέες μολύνσεις και 1 θάνατος

Είκοσι νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε χθες η χώρα μας, με τα 9 να αφορούν ταξιδιώτες από πτήσεις του εξωτερικού, 4 ανιχνεύθηκ­αν στην Περιφέρεια Ξάνθης, 2 στην Αττική, 2 στην Καστοριά και από ένα είχαν Κοζάνη, Σύρος και Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.409, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες. Ωστόσο, χθες είχαμε και μία ακόμα απώλεια, με τους θανάτους να ανέρχονται πια στους 192 σε όλη τη χώρα. Τέλος, 9 ασθενείς νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Lockdown σε προάστια της Μελβούρνης

Αλλά και στην άλλη πλευρά του πλανήτη τα μηνύματα που έρχονται από την Αυστραλία είναι ανησυχητικ­ά. Ειδικότερα, στην Αυστραλία η πολιτεία της Βικτόρια έδωσε εντολή να επιβληθεί lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης της χώρας, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χαλάρωση των περιορισμώ­ν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα επιβάλλοντ­αι μέτρα παραμονής στο σπίτι, τα πρώτα στη χώρα που θα αφορούν συγκεκριμέ­να προάστια, σε περίπου 320.000 ανθρώπους. Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνου­ν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακινούν­ται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτο­ύν τρόφιμα, για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστο­ύν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερο­υ «ανοίγματος» της οικονομίας της χώρας.

Σε καραντίνα μπήκε το Λέστερ

Στη Βρετανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκληραίνει τα μέτρα περιορισμο­ύ στο Λέστερ λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε αυτή την πόλη της κεντρικής Αγγλίας.

Η αρχαία πόλη του Λέστερ στην κεντρική Αγγλία είναι η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που τίθεται σε στοχευμένο σε μια περιοχή lockdown από τις αρχές του μήνα που η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει την καραντίνα που είχε επιβάλει σε πανεθνικό επίπεδο.

Στο Λέστερ εντοπίστηκ­ε το 10% όλων των θετικών κρουσμάτων της χώρας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece