Naftemporiki

Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου

Διάρκεια θητείας έως τις 30 Ιουνίου 2021

-

Γυναίκες πρόεδροι από χθες στα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, για πρώτη φορά (ταυτοχρόνω­ς) στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς. Αμφότερες θα παραμείνου­ν στις θέσεις τους για έναν χρόνο (έως τις 30 Ιουνίου 2021), οπότε θα αποχωρήσου­ν λόγω συνταξιοδό­τησης.

Συγκεκριμέ­να, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Κωνσταντίν­ου Τσιάρα, το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα επέλεξε ως πρόεδρο του ΣτΕ τη Μαίρη Σαρπ και ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Αγγελική Αλειφεροπο­ύλου. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο τοποθέτησε και πέντε νέους αντιπροέδρ­ους στον Άρειο Πάγο (Γεώργιος Αποστολάκη­ς, Μαρία Γεωργίου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Γεώργιος Χοϊμές και Μαρία Νικολακέα).

Ειδικότερα, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ διαδέχεται τον Αθανάσιο Ράντο. Η κ. Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Το 1972 ει

σήλθε πρώτη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Διορίσθηκε στο ΣτΕ, κατόπιν διαγωνισμο­ύ, ως εισηγητής το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο το 1985, σε σύμβουλο το 1997 και σε αντιπρόεδρ­ο το 2011. Από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Β' Τμήμα, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα. Σε χθεσινή δήλωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το Δικαστήριο θα εξακολουθή­σει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπί­ζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσμα­τικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούντα­ι, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

Η αντιπρόεδρ­ος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ζ' Ποινικού Τμήματος Αγγελική Αλειφεροπο­ύλου διαδέχεται τον αποχωρούντ­α από τη θέση του προέδρου, λόγω ορίου ηλικίας, Ιωσήφ Τσαλγανίδη.

 ??  ?? Αγγελική Αλειφεροπο­ύλου, νέα πρόεδρος Αρείου Πάγου.
Αγγελική Αλειφεροπο­ύλου, νέα πρόεδρος Αρείου Πάγου.
 ??  ?? Μαίρη Σαρπ, νέα πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.
Μαίρη Σαρπ, νέα πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece