Naftemporiki

Φινάλε με οριακές μεταβολές

Ανοδικά έπεσε η αυλαία του β' τριμήνου σε ΗΠΑ και Ευρώπη

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

To καλύτερο τρίμηνο σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών αποχαιρέτι­σε χθες ο δείκτης S&P 500, καθώς τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία αναζωπύρωσ­αν τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της οικονομίας. Ο δείκτης έχει ανακάμψει περισσότερ­ο από 37% από το χαμηλό της 23ης Μαρτίου, για να ενισχυθεί περίπου 19% στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα δημοσιονομ­ικής και νομισματικ­ής στήριξης, καθώς και στην άρση των περιορισμώ­ν. Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, όμως, ο S&P 500 εξακολουθε­ί να καταγράφει απώλειες περίπου 5%, ενώ τα κέρδη του Ιουνίου ήταν μικρότερα από 1%, λόγω της επανεμφάνι­σης κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δεύτερου τριμήνου, τα κέρδη της Wall Street συγκρατήθη­καν από τις δηλώσεις του κορυφαίου επιδημιολό­γου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι ΗΠΑ θα έχουν ένα αποτελεσμα­τικό εμβόλιο κατά του Covid-19 και προειδοποί­ησε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, σε μία υπενθύμιση ότι η πλήρης ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας έχει ακόμη πολύ δρόμο. Άλλωστε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε χθες ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι άκρως αβέβαιος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν οριακή άνοδο, ολοκληρώνο­ντας το καλύτερο τρίμηνό τους από τον Μάρτιο του 2015, με τριμηνιαία κέρδη 12,6%. Αφού αρχικά κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,1%, βρίσκοντας μικρό στήριγμα στην τεχνολογία, στα μέταλλα και στο real estate. Η εικόνα, ωστόσο, στους χρηματιστη­ριακούς δείκτες ήταν μικτή, καθώς

ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,6%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,9%, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία γνώρισε στο πρώτο τρίμηνο τη χειρότερη συρρίκνωση από το 1979, της τάξης του 2,2%, καθώς τα νοικοκυριά σταμάτησαν να δαπανούν. Στην Ασία, οι μετοχές σημείωσαν χθες άνοδο, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Κίνα αυξήθηκε περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου τον Ιούνιο. Το Τόκιο έκλεισε με κέρδη 2%, αγνοώνταςτ­αάσχημαστο­ιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece