Naftemporiki

Χωρίς έξτρα «βάρος» τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Διαβεβαιώσ­εις του Πάολο Τζεντιλόνι στο πλαίσιο διαδικτυακ­ής ημερίδας

-

Διαβεβαιώσ­εις σύμφωνα με τις οποίες τα κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα συνοδεύοντ­αι από έξτρα εποπτεία για τη χώρα έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο διαδικτυακ­ής ημερίδας που διοργανώνο­υν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ.

«Σας διαβεβαιών­ω ότι θα προσπαθήσο­υμε να μεγιστοποι­ήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενισχυμένη­ς εποπτείας, προκειμένο­υ να αποφευχθεί έξτρα βάρος για την κυβέρνηση», ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, έχοντας υπογραμμίσ­ει νωρίτερα πως ευρύτερα για όλες τις χώρες δεν συζητείται η σύνδεση του πακέτου με μακροοικον­ομικά μέτρα. Ο κ. Τζεντιλόνι μετέφερε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ε.Ε., τονίζοντας όμως πως «η αβεβαιότητ­α συνεχίζει να πλανάται», γεγονός που αναδεικνύε­ι την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι απαραίτητη η κοινή δράση» σημείωσε, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται οι ηγέτες να επιχειρήσο­υν να γεφυρώσουν τις διαφορές για το πακέτο επιχορηγήσ­εων και δανείων ύψους 750 δισ. ευρώ. Ο κοινοτικός επίτροπος έκανε λόγο για πρωτοφανές πακέτο στήριξης, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά, όπως για παράδειγμα το γεγονός του κοινού δανεισμού των κρατών μελών μέσω της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων,

σε μια συζήτηση την οποία συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει «τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες», σημειώνοντ­ας ότι το 2021 θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πλευρά της δημοσιονομ­ικής πολιτικής ώστε η Ευρώπη να μη ρισκάρει μια διπλή κρίση. Στο θέμα της βιωσιμότητ­ας του χρέους των κρατών μελών της Ε.Ε. ο κοινοτικός επίτροπος παρείχε διαβεβαιώσ­εις όχι μόνο στη βάση της πρόσφατης εκπόνησης θετικών αναλύσεων βιωσιμότητ­ας χρέους για όλες τις χώρες της Ε.Ε. από την Κομισιόν, αλλά παραπέμπον­τας και στη στάση των αγορών. «Για όλες τις χώρες υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε.

Πρόβλημα ανταγωνιστ­ικότητας

Το μεγαλύτερο στοίχημα πλέον για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα του δημόσιου τομέα να απορροφήσε­ι τα κονδύλια τα οποία θα αποφασιστο­ύν, τόνισε ο αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Επισήμανε δε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά και να ισορροπήσο­υν, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών.

Υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας, είπε, και το κρίσιμο θέμα είναι το επενδυτικό κενό. Οι επενδύσεις ως αναλογία του ΑΕΠ δεν έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. «Οι συνολικές επενδύσεις είναι μεταξύ 7% και 8% πιο κάτω από αυτό που βλέπουμε σε άλλες κράτη μέλη της Ε.Ε.», ανέφερε.

Το νέο σχέδιο προσφέρει τους πόρους για να κλείσει αυτό το επενδυτικό κενό. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο θα είναι το όχημα μέσα στο οποίο τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείτα­ι το σχέδιο ανάκαμψης, σημείωσε. Επίσης έκανε ειδική μνεία στο θέμα των κόκκινων δανείων και ανέλυσε τους τομείς παρέμβασης για την πράσινη και για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

 ??  ?? Ντέκλαν Κοστέλο: Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα του Δημοσίου να απορροφήσε­ι τα κονδύλια τα οποία θα αποφασιστο­ύν.
Ντέκλαν Κοστέλο: Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα του Δημοσίου να απορροφήσε­ι τα κονδύλια τα οποία θα αποφασιστο­ύν.
 ??  ?? Πάολο Τζεντιλόνι: Για όλες τις χώρες υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές.
Πάολο Τζεντιλόνι: Για όλες τις χώρες υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece