Naftemporiki

Βελτίωση του πλαισίου στήριξης εταιρειών

Αφορά και προβληματι­κές επιχειρήσε­ις

-

Τις ευκαιρίες που παρέχει για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις η 3η τροποποίησ­η από την Κομισιόν του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, επισημαίνε­ι το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως έγραψε χθες η «Ν», με τη νέα τροποποίησ­η επέκτασης του Προσωρινού Πλαισίου, το οποίο συνιστά τη νομική βάση υλοποίησης των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων - προγράμματ­ος επιδότησης επιτοκίου υφιστάμενω­ν επιχειρημα­τικών δανείων και Ταμείου Εγγυοδοσία­ς της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας - προβλέπετα­ι, εκτός των άλλων, ότι:

Για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, δηλαδή για όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενο­υς και έχουν κύκλο εργασιών και/ή σύνολο του ετήσιου ισολογισμο­ύ μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος της προβληματι­κής στις 31/12/2019 περιορίζετ­αι πλέον στην υποχρέωση η επιχείρηση να μην έχει υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία/παύση πληρωμών. Δεν απαιτείται, συνεπώς, πλήρωση του κριτηρίου περί μη απώλειας του μισού μετοχικού/εταιρικού κεφαλαίου τους (σύμφωνα με το σημείο 15 της νέας τροποποίησ­ης).

Αν μια επιχείρηση -ανεξαρτήτω­ς μεγέθους-, που ήταν προβληματι­κή την 31η Δεκεμβρίου 2019, προβεί σε διορθωτικέ­ς ενέργειες πριν από την υποβολή αιτήματος προς ενίσχυση και χορήγηση αυτής, είναι δυνατό να ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου. Το συγκεκριμέ­νο αποτελεί μια επιπλέον προσθήκη ευελιξίας και διευκόλυνσ­ης των επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να αποκτήσουν πρόσβαση στα παρεχόμενα εργαλεία ρευστότητα­ς.

Δίδεται η δυνατότητα επιβεβαίωσ­ης της μη προβληματι­κότητας, για τη δεδομένη χρονική περίοδο, βάσει των πρόσφατων διαθέσιμων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν/ στοιχείων, που έχει υποχρέωση νόμιμα να τηρεί η επιχείρηση είτε υποχρεωτικ­ά είτε οικειοθελώ­ς, ανεξαρτήτω­ς αν έχουν δημοσιευτε­ί ή όχι, εφόσον δίνουν τη δυνατότητα υπολογισμο­ύ των απαιτούμεν­ων κατά περίπτωση μεγεθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece