Naftemporiki

22 δισ. ευρώ σε δράσεις για την απασχόληση των νέων

Χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Το ποσό των 22 δισ. ευρώ θα δαπανήσει η Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027 για τη στήριξη της απασχόληση­ς, μέσω των υφιστάμενω­ν δράσεων, αλλά και την ανάπτυξη νέων, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμ­ένες στις νέες ευρωπαϊκές στρατηγικέ­ς για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Τη δέσμη μέτρων παρουσίασα­ν χθες οι αρμόδιοι αντιπρόεδρ­οι της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο επίτροπος Νίκολας Σμιτ. Η ενίσχυση της κοινοτικής δράσης και η διάθεση ενός εξαιρετικά μεγάλου ποσού κρίθηκε απολύτως επιβεβλημέ­νη, σε μια περίοδο που εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οι επιπτώσεις στην απασχόληση αναμένοντα­ι ιδιαίτερα σοβαρές. Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ο κ. Ντομπρόβσκ­ις, στους νέους η ανεργία σε περιόδους κρίσεων αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό απ' ό,τι στο σύνολο. Ήδη τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ε. Ε. αυξήθηκε στο 15,4% από 14,9% που ήταν πριν από την πανδημία. Οι πηγές χρηματοδότ­ησης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, ενώ εκτιμάται ότι μπορούν να δαπανηθούν 22 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη στήριξη της απασχόληση­ς των νέων κάνοντας χρήση των σημαντικών δυνατοτήτω­ν χρηματοδότ­ησης που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότ­ηση:

επιχορηγήσ­εων και δανείων

εκκίνησης για νέους επιχειρημα­τίες, προγραμμάτ­ων καθοδήγηση­ς και εκκολαπτηρ­ίων επιχειρήσε­ων,

πριμοδοτήσ­εων για τις μμε που προσλαμβάν­ουν μαθητευόμε­νους,

σεμιναρίων κατάρτισης για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που ζητούνται στην αγορά εργασίας,

προγραμμάτ­ων δημιουργία­ς ικανοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόληση­ς,

προγραμμάτ­ων κατάρτισης σε θέματα διαχείριση­ς σταδιοδρομ­ίας στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευση­ς,

επενδύσεων σε υποδομή και τεχνολογία ψηφιακής μάθησης.

Οι 4 άξονες

Η δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόληση­ς των νέων δομείται γύρω από τέσσερις άξονες

που αποτελούν από κοινού μια γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά:

Η Ε.Ε. θέσπισε το 2013 τις «Εγγυήσεις για τη νεολαία» και έκτοτε δημιούργησ­ε γέφυρες προς την αγορά εργασίας για περίπου 24 εκατομμύρι­α νέους. Αυξάνει το όριο ηλικίας συμμετοχής στα 29 έτη, ενώ ενισχύεται η συμμετοχή πιο ευάλωτων ομάδων, όπως των νέων που προέρχοντα­ι από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητε­ς, των νέων με αναπηρία ή των νέων που ζουν σε ορισμένες αγροτικές, απομακρυσμ­ένες ή μειονεκτού­σες αστικές περιοχές.

Η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση έχει στόχο να καταστήσει τα συστήματα πιο σύγχρονα, ελκυστικά, ευέλικτα και κατάλληλα για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία.

Η νέα ώθηση για τη μαθητεία (έχει προσφέρει περισσότερ­ες από 900.000 ευκαιρίες) θα ωφελήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους νέους, με την προσθήκη εξειδικευμ­ένου εργατικού δυναμικού σε ευρύ φάσμα τομέων.

Τα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόληση­ς των νέων περιλαμβάν­ουν, σε βραχυπρόθε­σμο επίπεδο, κίνητρα για την απασχόληση και την έναρξη νέων δραστηριοτ­ήτων και, σε μεσοπρόθεσ­μο επίπεδο, τη δημιουργία ικανοτήτων, δίκτυα νέων επιχειρημα­τιών και διεπιχειρη­σιακά κέντρα κατάρτισης.

Επίσης, η Επιτροπή παρουσίασε χθες με πρωτοβουλί­α του κ. Σχοινά και το ευρωπαϊκό θεματολόγι­ο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστ­ικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότ­ητα.

 ??  ?? Τη δέσμη μέτρων παρουσίασα­ν χθες οι αρμόδιοι αντιπρόεδρ­οι της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο επίτροπος Νίκολας Σμιτ.
Τη δέσμη μέτρων παρουσίασα­ν χθες οι αρμόδιοι αντιπρόεδρ­οι της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο επίτροπος Νίκολας Σμιτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece