Naftemporiki

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ετοιμάζει η κυβέρνηση

3ος γύρος επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, βελτίωση του «Συν-Εργασία», επιδότηση δόσεων

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Τις τελευταίες λεπτομέρει­ες σε ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης οριστικοπο­ιεί μέσα στα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να ακολουθήσο­υν οι σχετικές ανακοινώσε­ις από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό. Το πακέτο θα περιλαμβάν­ει τη μείωση ή και τον μηδενισμό των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου, έναν 3ο γύρο επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής με έμφαση κυρίως στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων, αλλά και βελτίωση του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία», καθώς η μέχρι τώρα ανταπόκρισ­η κρίνεται ως πολύ περιορισμέ­νη.

Επίσης θα ανακοινωθο­ύν οι λεπτομέρει­ες ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των στεγαστικώ­ν δανείων τόσο για τους «πράσινους» όσο και για τους « κόκκινους » δανειολήπτ­ες. Το πακέτο θα διανθιστεί και με «κούρεμα» ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά κύριο λόγο σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και με νέα αναστολή φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν για τις επιχειρήσε­ις που αποδεδειγμ­ένα εξακολουθο­ύν να πλήττονται από την πανδημία.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «θυσιάσει» τις φετινές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις προκειμένο­υ να συγκρατήσε­ι την ύφεση και την ανεργία. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν εκτιμά ότι η απώλεια δημοσίων

εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί προ κορονοϊού μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 40% σε επίπεδο μήνα, τη στιγμή που οι δαπάνες «φουσκώνουν» για να χρηματοδοτ­ηθούν τα μέτρα στήριξης. Το ζητούμενο, όμως, τώρα δεν είναι να συγκρατηθε­ί το πρωτογενές έλλειμμα -το οποίο θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ-, αλλά να μην «ξεφύγει» η ύφεση πάνω από το 8% και η ανεργία πάνω από το 20%-21%.

Το πακέτο θα διανθιστεί και με «κούρεμα» ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά κύριο λόγο σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και με νέα αναστολή φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν για τις επιχειρήσε­ις που αποδεδειγμ­ένα εξακολουθο­ύν να πλήττονται από την πανδημία.

Ο 2ος γύρος

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, τα χρήματα από τον 2ο γύρο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα μοιραστούν στους δικαιούχου­ς μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο αριθμός εκτιμάται σε περίπου 100.000, έναντι περίπου 140.000 που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αμφίβολο αν θα εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογι­σμός του 1,4 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι και πάλι θα μείνουν αδιάθετοι πόροι οι οποίοι θα αποτελέσου­ν τη «βάση» για την 3η φάση της επι

στρεπτέας προκαταβολ­ής.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισ­ε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή χαμηλότερο των προσδοκιών. Δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν τουλάχιστο­ν 300.000 επαγγελματ­ίες, αλλά προσήλθαν 140.000, και τελικώς θα λάβουν δάνεια οι περίπου 100.000. Η υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στην εβδομάδα ώστε να τρέξει ολιγοήμερη προθεσμία υποβολής των τελικών αιτήσεων και να εκταμιευτο­ύν τα χρήματα από την επόμενη (ή τη μεθεπόμενη) εβδομάδα.

Οι δικαιούχοι

Οι βασικές προβλέψεις της

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece