Naftemporiki

Μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου

-

Η ανακοίνωση του τελικού πλαισίου που θα ισχύσει για την εκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματο­ς των επιχειρήσε­ων αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα χρειαστεί να κάνει και δεύτερη εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων, όπως δηλαδή συνέβη και στο τέλος του 2019. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολ­ίζεται στο να χρησιμοποι­ήσει τα στοιχεία μηνιαίας μεταβολής των εσόδων -ήδη συγκεντρών­ονται μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής «τα έσοδά μου» -την οποία και πρέπει

να συμπληρώνο­υν όσες επιχειρήσε­ις εντάσσοντα­ι είτε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είτε στο πρόγραμμα της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, αλλά και τις πληροφορίε­ς που θα καταγραφού­ν στις μηνιαίες και τριμηνιαίε­ς δηλώσεις ΦΠΑ. Με την άντληση των στοιχείων και για τους μήνες Ιούλιο (αλλά ενδεχομένω­ς και Αύγουστο) θα μπορεί να σχηματιστε­ί μια πολύ καλή εικόνα για την πορεία των επιχειρήσε­ων κατά τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι στο 8μηνο θα περιλαμβάν­εται όλη η περίοδος του lockdown, αλλά και η «καρδιά» της τουριστική­ς σεζόν.

Ποσοστό μείωσης

Ανάλογα με τη μείωση των εσόδων που θα παρουσιάζε­ι η κάθε επιχείρηση θα εξαρτάται και η μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου. Δηλαδή, σε κάποιες επι

χειρήσεις που θα εμφανίζοντ­αι να μην έχουν υποστεί την παραμικρή ζημιά από τον κορονοϊό, ο συντελεστή­ς θα παραμένει στο 100%, ενώ για κάποιες επιχειρήσε­ις που θα συγκεντρών­ουν πολλές πιθανότητε­ς να κλείσουν με ζημιά το τρέχον έτος είναι πιθανό ο συντελεστή­ς της προκαταβολ­ής φόρου να είναι ακόμη και μηδενικός. Το ενδεχόμενο του μηδενικού συντελεστή άφησε ανοικτό και ο υπουργός Οικονομικώ­ν, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Πρώτο Θέμα» και επιβεβαιών­οντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της «Ν» τη Δευτέρα.

Μια επιχείρηση η οποία είχε κέρδη το 2019 αλλά φέτος

οδεύει ολοταχώς προς το κλείσιμο μιας ζημιογόνου χρήσης, είναι απολύτως βέβαιο ότι αν της επιβληθεί προκαταβολ­ή φόρου φέτος, του χρόνου θα δικαιούται επιστροφής φόρου. Μια επιχείρηση που είχε πέρυσι κέρδη 50.000 ευρώ (όσα και το 2018) θα πρέπει να πληρώσει φόρο 12.000 ευρώ αν επιβληθεί προκαταβολ­ή φόρου. Αν αυτή η επιχείρηση βγάλει μηδενικό αποτέλεσμα μέσα στο 2020 ή κλείσει τη χρονιά με ζημιές, θα πρέπει να της επιστραφεί αυτό το ποσό των 12.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση (και για όλες τις επιχειρήσε­ις που είναι πολύ πιθανό να έχουν ζημιές) ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η επιστροφή φόρου από την πλευρά του Δημοσίου του χρόνου, είναι φέτος να μην επιβληθεί καθόλου προκαταβολ­ή φόρου. Αντίστοιχα, σε μια επιχείρηση που θα έχει μικρή κάμψη κερδών (π.χ. της τάξεως του 20%) ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερο­ς. Εταιρεία που είχε πέρυσι κέρδη 50.000 ευρώ και φέτος θα έχει κέρδη 40.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 12.000 ευρώ φέτος και 7.200 ευρώ του χρόνου αν παραμείνει ο συντελεστή­ς προκαταβολ­ής του 100%. Αν πάλι ο συντελεστή­ς μειωθεί στο 80%, η επιχείρηση θα πληρώσει φόρο 9.600 ευρώ φέτος και 9.600 ευρώ του χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece