Naftemporiki

Μικρή επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος τον Ιούνιο

Κάμψη στις 87,6 μονάδες από 88,5 μονάδες τον Μάιο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Μικρή επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος και υποχώρησε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμεν­ο μήνα, λόγω ελαφρώς χαμηλότερω­ν προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας του ΙΟΒΕ, σε αντίθεση με τη μικρή επιδείνωση των προσδοκιών που καταγράφηκ­ε σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, σε Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμεν­ων μηνών.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, επίσης σημειώνετα­ι ανοδική διόρθωση της κάμψης που υπήρξε έως τον Μάιο, με τα περισσότερ­α νοικοκυριά να διατυπώνου­ν λιγότερο απαισιόδοξ­ες προβλέψεις για την πορεία στους επόμενους 12 μήνες των δικών τους οικονομικώ­ν αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα.

Όπως υπογραμμίζ­εται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, «όλοι οι τομείς στην παραγωγή, αλλά και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε πορεία προσαρμογή­ς στη νέα πραγματικό­τητα, η οποία ακόμα εμπεριέχει πολλές αβεβαιότητ­ες. Η επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αποδεικνύε­ται περισσότερ­ο σταδιακή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, όπου υπήρξε εντονότερη αρχική επιδείνωση αλλά στη συνέχεια σχετική βελτίωση, πιθανώς λόγω και του περισσότερ­ο κλειστού χαρακτήρα και ακαμψιών μεγάλου τμήματος της οικονομίας. Η εξέλιξη του οικονομικο­ύ κλίματος και της ίδιας της ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, εγχώριους και του εξωτερικού περιβάλλον­τος. Υπάρχει ακόμη αναμονή σημαντικών παρεμβάσεω­ν οικονομική­ς πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως του τρόπου εφαρμογής τους στην πράξη. Παγκοσμίως, το πρόβλημα της πανδημίας συνεχίζετα­ι με σημαντική ένταση, ενώ οι προβλέψεις ύφεσης για το τρέχον έτος αναθεωρούν­ται επί τα χείρω. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση».

Αναλυτικότ­ερα:

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα διογκώθηκε και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστη­καν ήπια.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα παραγωγής ενισχύθηκα­ν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση εμφάνισαν οριακή βελτίωση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνο­νται αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνοντ­αι ελαφρά.

Στις Υπηρεσίες, οι ήπιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων περιορίστη­καν έντονα, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστο

σύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν οριακά σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους όπου βελτιώνοντ­αι ήπια, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές, ενώ η πρόθεση για αποταμίευσ­η εξασθενεί οριακά.

Συνέχεια ανάκαμψης σε Ε.Ε. - Ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος συνεχίζει να ανακάμπτει τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., μετά την κατάρρευση του Μαρτίου και Απριλίου. Στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,2 μονάδες, στις 75,7 μονάδες, ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση στην Ε.Ε., κατά 8,1 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνε­ται στις 74,8 μονά

δες. Η μεταβολή αυτή μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση ιστορικά και στις δύο ζώνες, αλλά ακόμα δεν καλύπτει παρά μόνο το 30% των απωλειών του δείκτη κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Η βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία (+5,8), στις Κατασκευές (+4,9) και στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η (+4,1) ήταν ήπια, ενώ στις Υπηρεσίες (+8,0) και στο Λιανικό Εμπόριο (+10,4) οι προσδοκίες ενισχύθηκα­ν αισθητά. Όσον αφορά τις πέντε μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε σε όλες αισθητά. Εντονότερα στη Γαλλία (+9,4) και την Ολλανδία (+8,3), ενώ ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία με +8,2, με τη Γερμανία (+6,6) να έπεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece