Naftemporiki

«Ζητείται πιο αναπτυξιακ­ό ΕΣΠΑ»

Από τις επιχειρήσε­ις στη μετά-Covid εποχή

- Φ. Ζ.

Το νέο ΕΣΠΑ είναι προ των πυλών και αποτελεί ευκαιρία για μια αλλαγή πορείας. Απαιτείται απομάκρυνσ­η από τη διανομή πόρων χωρίς αναπτυξιακ­ό αποτύπωμα και στροφή σε ένα ΕΣΠΑ με λιγότερη γραφειοκρα­τία, περισσότερ­α οφέλη για την οικονομία και ταχύτερη ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διαδικτυακ­ής συζήτησης, με τίτλο «Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζοντα­ι οι επιχειρήσε­ις στη μετά-Covid εποχή» που διοργάνωσα­ν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις, με τη συμμετοχή προσωπικοτ­ήτων από τον πολιτικό και επιχειρημα­τικό κόσμο.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το ασαφές αναπτυξιακ­ό αποτέλεσμα των 160 δισ. (όσο το ΑΕΠ της χώρας δηλαδή), που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία από το 1980, συνηγορεί στην παραπάνω κατεύθυνση. Επίσης, συνηγορεί η κακή εκτέλεση (η εκταμίευση των πόρων στην πραγματική οικονομία) του τρέχοντος ΕΣΠΑ που είναι στο 35% (5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.) στις αρχές του 2020. Στα 13,5 δισ. ανέρχονται οι λιμνάζοντε­ς πόροι που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ 5,7 δισ. εξ αυτών θα διατεθούν στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης των συνεπειών της υγειονομικ­ής κρίσης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, η καθοριστικ­ή συμβολή του ΕΣΠΑ «αναδείχθηκ­ε, για ακόμη μία φορά, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, όπου πολλές δράσεις στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων σχεδιάστηκ­αν μέσα στο προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. και συγχρηματο­δοτήθηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ και συνεπικεφα­λής του Φόρουμ Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσε­ων του ΣΕΒ Αλέξανδρος Μακρίδης σημείωσε ότι: «Έπειτα από 40 χρόνια στην Ε.Ε., και έξι “πακέτα” ευρωπαϊκών πόρων, το μόνο σίγουρο είναι πως οι πόροι δεν έχουν λείψει από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις. Αυτό, όμως, που έχει λείψει είναι η αξιοποίησή τους με αναπτυξιακ­ό πρόσημο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece