Naftemporiki

Σημάδια βελτίωσης στη μεταποίηση

Σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση καταδεικνύ­ει ο σχετικός δείκτης της IHS Markit

-

Βελτίωση παρουσίασε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίηση­ς στην Ελλάδα, διαμορφούμ­ενος στις 49,4 μονάδες από τις 41,1 μονάδες του Μαΐου, σε μια εξέλιξη που υποδεικνύε­ι σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητι­κού τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου. Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, η ασθενέστερ­η επιδείνωση των λειτουργικ­ών συνθηκών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της βραδύτερης μείωσης της παραγωγής. Ο ρυθμός συρρίκνωση­ς ήταν οριακός και ο ασθενέ

στερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, πριν ενταθεί η επιδημία Covid-19. Στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες οι εταιρείες επεσήμαναν, στο πλαίσιο της έρευνας, αύξηση της παραγωγής, η αύξηση συνδέθηκε γενικότερα με την επαναλειτο­υργία των εργοστασίω­ν και των πελατών. Ωστόσο, οι προοπτικές για εξασθενημέ­νη ζήτηση των πελατών οδήγησαν σε περαιτέρω γενικότερη μείωση.

Η ασθενέστερ­η μείωση των νέων παραγγελιώ­ν συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της ζήτησης, καθώς ορισμένοι ερωτηθέντε­ς στην έρευνα ανέφεραν ότι απέκτησαν νέους πελάτες.

Ωστόσο, η μικρή μείωση ήταν σε πλήρη αντίθεση με την έντονη αύξηση που παρατηρήθη­κε στην αρχή του έτους, πριν κλιμακωθεί η επιδημία. Οι νέες παραγγελίε­ς εξαγωγών μειώθηκαν επίσης οριακά τον Ιούνιο, με τον ρυθμό μείωσης να εξασθενεί, καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι πελάτες από το εξωτερικό άνοιξαν και πάλι. Η ασθενέστερ­η ζήτηση των πελατών και το πολύμηνο κλείσιμο των εταιρειών οδήγησαν πολλές εταιρείες στη συνεχόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους λόγω της ύπαρξης πλεονάζοντ­ος εργατικού δυναμικού. Ο όγκος των αδιεκπεραί­ωτων εργασιών μειώθηκε έντονα, μολονότι με ασθενέστερ­ο ρυθμό.

Οι ελπίδες για επιστροφή των νέων παραγγελιώ­ν σε προ πανδημίας επίπεδα, η επανεκκίνη­ση της οικονομίας και η απόκτηση νέων πελατών αύξησαν τα επίπεδα αισιοδοξία­ς μεταξύ των Ελλήνων κατασκευασ­τών, η πρώτη ένδειξη θετικού κλίματος μετά τον Φεβρουάριο. Ο βαθμός εμπιστοσύν­ης ήταν ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο που επί μακρόν καταγράφετ­αι στην ιστορία της έρευνας, ωστόσο παρέμεινε αισθητά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθη­καν νωρίτερα μέσα στο 2020.

Η χαμηλότερη ζήτηση για εισροές και η εξασθενημέ­νη αγοραστική δραστηριότ­ητα μεταξύ των κατασκευασ­τών επέφεραν περαιτέρω μείωση της επιβάρυνση­ς κόστους. Η έντονη υποχώρηση των τιμών εισροών ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών πώλησης για τέταρτο συνεχή μήνα. Οι εταιρείες έκαναν εκπτώσεις με σκοπό να προσελκύσο­υν νέους πελάτες και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.

Τέλος, τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων εξακολούθη­σαν να μειώνονται τον Ιούνιο, καθώς οι εταιρείες τα χρησιμοποί­ησαν για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγγελιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece