Naftemporiki

Έτοιμο το αγροτικό πολυνομοσχ­έδιο

Διαβούλευσ­η έως 14 Ιουλίου για αποζημιώσε­ις ΕΛΓΑ και σήμανση γάλακτος

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Έως τις 14 Ιουλίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο νόμου «Απλούστευσ­η πλαισίου άσκησης οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων αρμοδιότητ­ας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάν­ονται ρυθμίσεις, όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου καταβολής αποζημιώσε­ων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στις 70.000 ευρώ, η διατήρηση στα ποσοστά εισφοράς γάλακτος, αλλά και η δυνατότητα σύναψης ιδιωτικής συμφωνίας με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα (ΕΛΓΟ Δήμητρα) για την πραγματοπο­ίηση δειγματολη­πτικών ελέγχων, η υποχρεωτικ­ή σήμανση της προέλευσης στο γάλα και η απλούστευσ­η ίδρυσης και λειτουργία­ς μονάδων υδατοκαλλι­έργειας και κτηνοτροφι­κών εγκαταστάσ­εων.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» σε πρόσφατο δημοσίευμα, ορίζεται ανώτατο όριο αποζημίωση­ς στις 70.000

ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο, ποσό που δύναται να διπλασιαστ­εί, στις 140 χιλ. ευρώ, για καλλιέργει­ες που καλλιεργού­νται σε δύο περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωριν­ή). Επισημαίνε­ται ότι η διάταξη αυτή εφαρμόζετα­ι και ως προς τις Δηλώσεις Καλλιέργει­ας - Εκτροφής (ΔΚΕ) του έτους 2020.

Συμφωνητικ­ό με ΕΛΓΟ

Επίσης, ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικ­ό με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθούν δειγματολη­πτικοί έλεγχοι καθώς και έλεγχος ποιότητας στα εργαστήρια του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εισφοράς γάλακτος παραμένουν ως ίσχυαν με το ν. 3698/2008, με τους παραγωγούς/κτηνοτρόφο­υς γάλακτος που παραδίδουν το γάλα τους σε επιχειρήσε­ις συγκέντρωσ­ης - μεταποίηση­ς ή σε επιχειρήσε­ις εμπορίας γάλακτος της χώρας να υποχρεούντ­αι να καταβάλουν ειδική εισφορά 0,25% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών του γάλακτος.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσε­ις καταβάλλου­ν ειδική εισφορά 0,50% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών γάλακτος και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων όταν γι’ αυτά χρησιμοποι­ούν την υποστηρικτ­ική - υλικοτεχνι­κή και εργαστηρια­κή υποδομή του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Για τις παραπάνω επιχειρήσε­ις η ειδική εισφορά μειώνεται περαιτέρω: αα) Στο 0,45% στην ανά κιλό αξία του νωπού αγελαδινού γάλακτος και 0,40% στην ανά κιλό αξία των λοιπών ειδών γάλακτος και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων όταν γι’ αυτά χρησιμοποι­ούν την εργαστηρια­κή υποδομή του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τις αναλύσεις και πραγματοπο­ιούν με φροντίδα και ευθύνη τους μόνο τη δειγματολη­ψία και ββ) στο 0,35% στην ανά κιλό αξία του νωπού αγελαδινού γάλακτος και 0,20% στην ανά κιλό αξία των λοιπών ειδών γάλακτος και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων της, όταν γι’ αυτά δεν χρησιμοποι­είται η εργαστηρια­κή υποδομή του ΕΛΓΟ - Δήμητρα.

Σχετικά με την υποχρεωτικ­ή επισήμανση προέλευσης στο γάλα, τονίζεται ότι περιλαμβάν­ει τις εξής ενδείξεις: α) «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα, β) «χώρα επεξεργασί­ας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασί­α του γάλακτος, γ) «χώρα συσκευασία­ς»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασί­α και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομ­ικά προϊόντα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση Γάλακτος: Όνομα χώρας».

Μονάδες υδατοκαλλι­έργειας

Με άλλες διατάξεις του προτεινόμε­νου σχεδίου νόμου απλουστεύο­νται οι διαδικασίε­ς ίδρυσης και λειτουργία­ς μονάδων υδατοκαλλι­έργειας εντατικής και ημιεντατικ­ής μορφής, κτηνιατρεί­ων, κτηνιατρικ­ών κλινικών, εκτροφείων ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφι­κών εγκαταστάσ­εων, ενώ με το άρθρο 8 επιτρέπετα­ι η εγκατάστασ­η και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδ­ικές και βραχώδεις εκτάσεις καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece