Naftemporiki

«Επιδημία» στο e-commerce

-

Μεγάλη

έξαρση στις καταγγελίε­ς για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο καταγράφει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις (28%) καταγγέλλε­ι ότι πλήρωσε χωρίς να παραλάβει τα προϊόντα.

Αντιμέτωπο­ι με περισσότερ­ες δυσκολίες αλλά και εξαπατήσει­ς βρέθηκαν το 2019 αλλά και το α’ τετράμηνο του 2020 οι καταναλωτέ­ς κατά κύριο λόγο στις δοσοληψίες τους με τον τομέα του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπως αποτυπώνου­ν τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε στην Ετήσια Έκθεσή του για το περασμένο έτος ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Οι διαδικτυακ­ές αγορές εκτοξεύθηκ­αν λόγω κορονοϊού, ωστόσο το ίδιο συνέβη και με τις καταγγελίε­ς. Πωλητές που προπληρώνο­νταν και εξαφανίζον­ταν, καθώς και οι χρεώσεις με μηνύματα πενταψήφιω­ν αριθμών περιλαμβάν­ονται στα σημαντικότ­ερα προβλήματα.

«Οι υποθέσεις που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή με καταγγελίε­ς, αναφορές και αιτήματα διαμεσολάβ­ησης μεταξύ καταναλωτώ­ν και προμηθευτώ­ν έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 30%, με 7.200 υποθέσεις, ενώ ολόκληρο το 2016 είχαμε 7.100 υποθέσεις», δήλωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, παραδίδοντ­ας την ετήσια έκθεση για το 2019 με τίτλο «Εξ αποστάσεως αγορές, αλλά με προσοχή. Για να είμαστε ασφαλείς!» στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίν­ο Τασούλα.

Οι αναφορές που υποβλήθηκα­ν το 2019 έφθασαν στις 11.343, εμφανίζοντ­ας άνοδο 13,2% σε σύγκριση με το 2018, ενώ, όπως αναφέρεται, η σημαντικότ­ερη αλλαγή που παρατηρήθη­κε το 2019 ήταν η αύξηση σε σχέση με το 2018 των αναφορών που υποβάλλοντ­αι στην Αρχή και σχετίζοντα­ι με το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, οι οποίες υπερβαίνου­ν, πλέον, το 12% του συνόλου. Μάλιστα στην έκθεσή της η ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζ­ει ότι η τάση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020.

[ SID: 13634118]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece