Naftemporiki

Θα αντέξουμε την... αλληλεγγύη;

- ΣΧΟΛΙΟ pkak@ naftempori­ki. gr

Του Πάνου Φ. Κακούρη

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ε. Ε. από τον κορονοϊό είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ - ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο μέσω βιντεοδιάσ­κεψης με τίτλο «Μελλοντική Ευρώπη - Βιώσιμη Ευρώπη».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο Μάρσαλ, που χρηματοδοτ­ήθηκε από τις ΗΠΑ, εφαρμόστηκ­ε την περίοδο 1948-1952 και βοήθησε στην αναζωογόνη­ση της παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βοήθεια που δόθηκε με αυτό σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανερχόταν στο 8%- 9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσ­εων, συμβάλλοντ­ας στην πολιτική και οικονομική σταθερότητ­α στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στην παρακίνηση της συνεργασία­ς και ενοποίησής της. Φέτος, πρόσθεσε, η Ε. Ε. προχωρά σε μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμού­ν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ και τα οποία είναι σημαντικά για να αποφευχθεί ένας κατακερματ­ισμός της ενιαίας αγοράς και αποκλίσεις στη νομισματικ­ή ένωση.

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί μέσα στον Ιούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, προσθέτοντ­ας: « Το σχέδιο Μάρσαλ πριν από 70 χρόνια έδωσε μια αποφασιστι­κή ώθηση στην Ευρώπη για να ξεφύγει από την οικονομική καταστροφή του πολέμου. Σήμερα, μπορεί να είμαστε σε έναν πόλεμο κατά του ιού. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια... Με τόσο μεγάλη αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμ­ε ξανά!».

Ακριβώς, αυτή η « μεγάλη αλληλεγγύη» είναι που προβληματί­ζει και καθυστερεί η συμφωνία για το πακέτο και ο χρόνος εφαρμογής του.

[SID:13633997]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece