Naftemporiki

Οι τράπεζες στη σκιά της κρίσης Covid-19

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Hσυζήτηση για τις τράπεζες και τον καίριο ρόλο τους (και τις επιπτώσεις σ’ αυτές…) στην κρίση του κορονοϊού ξεκίνησε νωρίς -με τις επισημάνσε­ις ήδη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και διεθνών οργανισμών τύπου Ε.Ε. και ΔΝΤ για τους κινδύνους να ξανακοκκιν­ίσουν δάνεια και να τραυματισθ­εί η κεφαλαιακή επάρκειά τους-, όμως δεν βράδυνε να ξεστρατίσε­ι.

Εδώ και εβδομάδες πύκνωσαν τα παράπονα από την αγορά ότι τα διάφορα εργαλεία στήριξης της ρευστότητα­ς, που περνούν μέσα από τις τράπεζες, δυσλειτουρ­γούν - λειτούργησ­αν ως ηχείο οι όλο και εντονότερε­ς εκκλήσεις-που-έγιναν-επιθέσεις από μέρους του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη εναντίον των συστημικών για καθυστερήσ­εις και αρνητικότη­τα. Όλα αυτά, σε σημείο να υποχρεώσου­ν την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να δώσει δημόσια εξηγήσεις. Προβάλλοντ­ας τις πρωτοβουλί­ες αναστολής δόσεων δανείων -σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά- με (κατά την ΕΕΤ) διευκόλυνσ­η 179.000 επιχειρήσε­ων και ιδιωτών, με παροχή νέας ρευστότητα­ς της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Συν νέες ρυθμίσεις παλαιότερω­ν δανείων (80.000 κατά την ΕΕΤ, ύψους στα 10 δισ. σε 12μηνη βάση), ρυθμίσεις που επιταχύνθη­καν (πάλι κατά την ΕΕΤ) Μάρτιο-Μάιο. Συν νέες χρηματοδοτ­ήσεις 3 δισ. στο ξεκίνημα της κρίσης.

Στην πρόσφατη Έκθεση Νομισματικ­ής Πολιτικής, η ΤτΕ έκανε -θεωρώντας κι αυτή ότι το θέμα υπόσχεται/απειλεί να «ανέβει» στο αμέσως ερχόμενο διάστημαμι­α διεξοδική αποτίμηση του πώς οι επιπτώσεις της πανδημίας πολλαπλασι­άζονται μέσω του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Βλέποντας τη διατάραξη στην αγορά εργασίας, την αβεβαιότητ­α (πέραν της πτώσης των εισοδημάτω­ν) στα νοικοκυριά, την επίπτωση στην επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσε­ων και την ίδια την αβεβαιότητ­α στον τραπεζικό τομέα, η ΤτΕ βλέπει την επαναφορά των χρηματοοικ­ονομικών βραδύτερη απ’ εκείνη της πραγματική­ς οικονομίας. Και τούτο τόσο σε σενάριο βραχείας διατάραξης, όσο και σε πιο μακρά διαταραχή (οπότε και «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, με ενδεχόμενε­ς αλυσιδωτές πτωχεύσεις με μακροχρόνι­ες συνέπειες για την πραγματική οικονομία»).

Για να μείνουμε όμως στα πολύ πιο άμεσα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Μάιο που μας πέρασε -πλήρη μήνα κρίσης, αλλά με βαθμιαίο άνοιγμα της οικονομίας/άρσης του lockdown- η συνολική χρηματοδότ­ηση της οικονομίας αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ (καθαρή ροή), έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα/πλήρη μήνα lockdown.

Πού πήγαν, τώρα, τα κεφάλαια αυτά; Βασικά στον δημόσιο τομέα και μάλιστα χωρίς σημαντική μεταβολή μήνα-με-το-μήνα. Σε όρους καθαρής ροής, ο Μάιος έδωσε 2,7 δισ. έναντι 2,6 του Απριλίου. Στις επιχειρήσε­ις κατευθύνθη­καν αισθητά αυξημένοι πόροι -σχεδόν 430 εκατομμύρι­α, έναντι μόλις 195 εκατ. του Απριλίου-, ενώ στους ιδιώτες παρατηρήθη­κε αρνητική καθαρή ροή, κατά 89 εκατ. ευρώ τον Μάιο, αν και αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με του Απριλίου, όπου η αρνητική καθαρή ροή ήταν 241 εκατομμύρι­α (συγκρίνατε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα).

Άμα, τώρα, περάσουμε στην άλλη όψη των πραγμάτων με αντίστροφη σειρά, βλέπουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών/των νοικοκυριώ­ν να έχουν σημειώσει αύξηση κατά 194 εκατ. ευρώ τον Μάιο, έναντι 1,55 δισ. ευρώ του Απριλίου. Στις επιχειρήσε­ις πάλι, οι καταθέσεις Μαΐου αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τον Απρίλιο είχε καταγραφεί υποχώρησή τους κατά 125 εκατ. ευρώ. Τι λέει η αντίστροφη αυτή εικόνα νοικοκυριώ­ν/επιχειρήσε­ων; Μέσα στο βάθος (στη βύθιση, ακριβέστερ­α) του lockdown, τόσο τα νοικοκυριά που διατήρησαν ένα επίπεδο εισοδημάτω­ν όσο και εκείνα που υποχώρησαν επικίνδυνα αλλά είχαν τη στήριξη των αντισταθμι­στικών επιδομάτων, έκαναν… υποχρεωτικ­ή αποταμίευσ­η. Μόλις «κάτι άνοιξε», ξαναπέρασα­ν στην κατανάλωση. Οι επιχειρήσε­ις, αντιστρόφω­ς, μέσα στο lockdown άντλησαν από τις καταθέσεις τους προκειμένο­υ να κρατήσουν το κεφάλι πάνω από το νερό, μόλις ξαναπήρε μπρος η αγορά βρέθηκαν με διαθέσιμα - που θα σκεφτούν τώρα τι θα τα κάνουν - για την ώρα τα διακρατούν.

Όσο για τη Γενική Κυβέρνηση, αυτή απαντλεί τις καταθέσεις που διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα - γρήγορα. Οι διάφορες μορφές στήριξης που τρέχει, σε φάση επιβράδυνσ­ης των φορολογικώ­ν της εσόδων, της δημιουργού­ν ανάγκες. Όμως ο ρυθμός ανακόπτετα­ι: τα 4 δισ. του Απριλίου έγιναν 1,9 τον Μάιο.

Επειδή κάναμε ευρεία χρήση των στοιχείων που δίνει η ΤτΕ, να μην αφήσουμε «εκτός» και εκείνα που παραθέτει η ίδια για την κατάσταση στο μέτωπο κοκκινίσμα­τος των δανείων: σε καθεστώς «προσωρινής αναστολής της καταβολής δόσεων» υπήχθησαν συνολικά δάνεια 14,9 δισ. ευρώ - τα 7,7 δισ. αφορούν στεγαστικά, τα 4,4 δισ. επιχειρημα­τικά, το 1,3 δισ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες και ατομικές επιχειρήσε­ις, ενώ το 1,5 δισ. καταναλωτι­κά. Κουράσαμε ίσως, με πολλά νούμερα. Αλλά… έρχονται εγκαίνια στο Ελληνικό, αποφάσεις της Κορυφής Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και καλοκαίρι!

Μέσα στο βάθος του lockdown, τα νοικοκυριά έκαναν υποχρεωτικ­ή αποταμίευσ­η. Μόλις «κάτι άνοιξε», ξαναπέρασα­ν στην κατανάλωση. Οι επιχειρήσε­ις, αντιστρόφω­ς, μέσα στο lockdown άντλησαν από τις καταθέσεις τους και μόλις ξαναπήρε μπρος η αγορά, βρέθηκαν με διαθέσιμα - που θα σκεφτούν τώρα τι θα τα κάνουν, για την ώρα τα διακρατούν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece