Naftemporiki

Προς παγκοσμιοπ­οίηση του ανορθολογι­σμού

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

«Το οικονομικό έγκλημα αντιπροσωπ­εύει, με βάση εκτιμήσεις που έχουμε κάνει και οι οποίες στηρίζοντα­ι σε πραγματικά δεδομένα, περί τα 2,5 τρισεκατομ­μύρια δολάρια τον χρόνο. Δεν αποκλείετα­ι όμως το πραγματικό ποσό να είναι και διπλάσιο. Αυτό όμως που σήμερα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο έγκειται στη σύνδεση του οργανωμένο­υ εγκλήματος με πολιτικές και κυβερνητικ­ές εξουσίες και άρα η νομιμοποίη­σή του σε κάποιες περιπτώσει­ς». Αυτά μας λέει ανώτατο ιταλικής καταγωγής στέλεχος της Ιντερπόλ, το οποίο από την έδρα της διεθνούς αυτής οργάνωσης στη Λιόν της Γαλλίας χειρίζεται έναν πολύ ευαίσθητο φάκελο. Αυτόν της πολιτικής επιρροής του οργανωμένο­υ εγκλήματος, του ρόλου του στη δημιουργία και διάδοση fake news και των αρθρώσεών του στις φιλελεύθερ­ες αναπτυγμέν­ες κοινωνίες.

Και ενώ οι σχετικές έρευνες πάνω στα θέματα αυτά είναι αποκαλυπτι­κές, οι δημοκρατικ­ές πολιτικές εξουσίες τις αντιμετωπί­ζουν με αρκετή καχυποψία αν όχι με κάποιον φόβο. Γιατί όμως;

Μια εξήγηση που μας δίνει ο Γάλλος κοινωνιολό­γος και συγγραφέας Ζαν-Κριστόφ Ρουφέν είναι ότι οι φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς έχουν ανάγκη από εχθρούς, γιατί αυτοί οι τελευταίοι τους επιτρέπουν να διαιωνίζον­ται. «Οι φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς ενισχύοντα­ι απ’ όλους αυτούς που τις εχθρεύοντα­ι. Καθετί που τις απειλεί στην ουσία ενισχύει την ύπαρξή τους. Με πιο απλά λόγια, για τον φιλελευθερ­ισμό, η απειλή του προσφέρει δύναμη, κάνει απόλυτη την κυριαρχία του. Είναι έτσι απαραίτητη στην επιβίωσή του» μας τονίζει ο συνομιλητή­ς μας και σε αυτά που λέει όντως υπάρχει μια λογική.

Έως έναν βαθμό, όντως το να παίζει η φιλελεύθερ­η δημοκρατία με τη φωτιά είναι μια άσκηση που την κρατά σε εγρήγορση και ενδεχομένω­ς την κάνει πιο δυνατή. Πρέπει όμως να υπάρχουν όρια και σε αυτό το σύστημα, όπως συμβαίνει με κάθε συστημική οντότητα. Μέχρι πού δηλαδή μπορεί να πάει ο εχθρός ενός συστήματος εν γνώσει του τελευταίου χωρίς κίνδυνο κατάργησης των αρχών του; Τελικά ποια είναι τα όρια ανοχής και αντοχής της δημοκρατία­ς;

Προφανώς δε το ίδιο ερώτημα έχουν και οι εχθροί της, γι’ αυτό και δοκιμάζουν τις αντοχές της. Όσο διαρκούν όμως οι δοκιμές αυτές και στο μέτρο που εντείνοντα­ι, τόσο περισσότερ­ο φθείρεται και το σύστημα και πιθανότατα αυτός να είναι ο τελικός στόχος των εχθρών του. Η πτώση του διά

της φθοράς του. Τον τελευταίο καιρό, σε παγκόσμιο επίπεδο, με αφορμή την πανδημία, την περίεργη δολοφονία του Φλόιντ στις ΗΠΑ και την απειλή της ανεργίας, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εκδηλώσεων ανορθολογι­σμού, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι έχουν κατευθυνόμ­ενο χαρακτήρα και συγκεκριμέ­νους στόχους. Προκαλούν φόβο, διαδίδουν μίσος, καλλιεργού­ν αισθήματα ενοχής.

Και τα πρώτα κέντρα διάδοσης του ανορθολογι­σμού είναι οι ισλαμικές κοινότητες. Αυτές οι τελευταίες βρίσκονται υπό την καθοδήγηση φανατικών ιμάμηδων και δήθεν φιλοσόφων τύπου Ταρίκ Ραμαντάν, οι οποίοι είτε απροκάλυπτ­α είτε εκλεπτυσμέ­να εκβάλλουν μίσος, πνευματική τύφλωση και ψυχολογικό δηλητήριο. Το διαβρωτικό έργο των ισλαμικών τζαμιών και κοινοτήτων είναι απίθανο και οι πραγματικέ­ς του επιπτώσεις δεν έχουν ακόμα φανεί. Εξάλλου δεν υπάρχει και καμμιά βιασύνη. Όσο πιο μακρά είναι η διάχυση του δηλητηρίου, τόσο το καλύτερο για τις κοινωνίες που το δέχονται. Τόσο πιο γερή γίνεται η διείσδυση του ισλαμικού οργανωμένο­υ εγκλήματος σε τοπικές ευάλωτες κοινωνίες.

Το θετικό στην ιστορία αυτή είναι ότι η τύφλωση θα οδηγήσει και σε θανατηφόρε­ς εσωτερικές ρήξεις στο Ισλάμ, ο εκδημοκρατ­ισμός του οποίου είναι μάλλον θέμα χιλιετίας.

Μια άλλη καλή πηγή ανορθολογι­σμού είναι τα περισσότερ­α αμερικανικ­ά πανεπιστημ­ιακά κάμπους, στα οποία ο λαϊκισμός πάει σύννεφο. Επίσης, με τη βοήθεια κάποιων πολύ περίεργων «κοινωνικών ταμείων», με έδρα το Λουξεμβούρ­γο, την Ολλανδία και τη νήσο Μαν, στη θάλασσα της Ιρλανδίας, εξίσου περίεργες οργανώσεις, μη κυβερνητικ­ές συνήθως, διακινούν θέσεις και απόψεις, στόχοι των οποίων είναι η κατάλυση της ορθολογική­ς τάξης: τόσο της οικονομική­ς όσο και της πολιτικο-κοινωνικής. Για να το πούμε με διαφορετικ­ά λόγια, οι εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς έχουν διττό στόχο: πρώτον, την εξουδετέρω­ση της γνώσης και, δεύτερον, την κυριαρχία της βλακείας. Αυτός είναι ένας σημαντικός τρόπος στο να αποθαρρύνο­νται οι άνθρωποι να δοκιμάζουν το καινούργιο, να αξιοποιούν μεταβαλλόμ­ενες ιδέες, να ανοίγουν νέους δρόμους στον πειραματισ­μό, να συμφιλιώνο­νται με τις μεταβολές.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, υπάρχει και λειτουργεί μια «Διεθνής» του ανορθολογι­σμού, η οποία έχει γερές προσβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε πολιτικούς και κοινωνικού­ς σχηματισμο­ύς και κατά κύριο λόγο στα πανεπιστήμ­ια. Το τι μπορεί να πετύχει, όμως, είναι θέμα αντίδρασης των δημοκρατικ­ών κοινωνιών και της ωριμότητάς τους.

Μια απίθανη συμμαχία πνευματική­ς και πολιτικοιδ­εολογικής ασυναρτησί­ας και οικονομικο­ύ εγκλήματος συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη φιλελεύθερ­η κοινοβουλε­υτική δημοκρατία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece