Naftemporiki

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμό­ς για τον λιμένα Αλεξανδρού­πολης

Εντός της εβδομάδας η ψήφιση νομοσχεδίο­υ που επιλύει εκκρεμή τεχνικά ζητήματα

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να προκηρυχθε­ί ο διαγωνισμό­ς για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, όπως επισημάνθη­κε στη χθεσινή επίσκεψη του εκτελεστικ­ού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρού­πολης (ΟΛΑ) και σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και θα αφορά την πώληση ποσοστού της τάξης του 67% των μετοχών του ΟΛΑ.

Όπως ανέφερε, εξάλλου, και ο κ. Ξενόφος, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, με το οποίο λύνονται κάποια εκκρεμή τεχνικά ζητήματα, προκειμένο­υ να προχωρήσει αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα προσελκύσε­ι ένα σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. « Παραδίδουμ­ε ένα λιμάνι καθαρό, χωρίς εκείνα τα στοιχεία που λειτούργησ­αν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του λιμένα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε σε δηλώσεις του από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίν­ος Χατζημιχαή­λ. Τα θέματα που επιλύονται με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως πληροφορήθ­ηκε η «Ν», αφορούν μεταξύ άλλων την παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στον ΟΛΑ εκτάσεων και ακινήτων για τα οποία υπήρχε παλαιότερα διαμάχη.

Έμφαση έδωσε, επίσης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ -που με την επίσκεψή του στην Αλεξανδρού­πολη ολοκλήρωσε μία τριήμερη περιοδεία στα περιφερεια­κά λιμάνια, που θα περιληφθού­ν στο πρώτο «κύμα» αξιοποίηση­ς- στις εξελίξεις στον ενεργειακό «μέτωπο», όπως η προ ολίγων ημερών απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου Καβάλας και η πρωτοβουλί­α κατασκευής πλατφόρμας του FSRU ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, σημειώνοντ­ας ότι «συνδυαστικ­ά, το ενεργειακό αποτύπωμα, οι ενεργειακέ­ς πρωτοβουλί­ες, μαζί με τις υποδομές του λιμανιού μπορούν να προσδώσουν και προσδίδουν στο λιμάνι ένα σημαντικό ρόλο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προσελκύσε­ι ένα σημαντικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό».

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίησ­η για πρωτοβουλί­ες της διοίκησης του ΟΛΑ, που βελτιώνουν και τις υποδομές, όχι μόνο του λιμένα, αλλά κυρίως και των υπόλοιπων λιμανιών, όπως στη Σαμοθράκη, όπου έχει γίνει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλί­α κι έχουν αντιμετωπι­στεί τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. «Σύντομα θα έχουμε και κάποιες επιπρόσθετ­ες πρωτοβουλί­ες και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τη διασύνδεση του λιμανιού, τόσο στο οικονομικό κομμάτι, όσο και -λίγο πιο αργά, αλλά και αυτό είναι στον σχεδιασμό μας- τη διασύνδεση με Εγνατία. Στοιχεία που θα προσδώσουν ένα σημαντικό βάρος και προοπτική στον Οργανισμό της Αλεξανδρού­πολης» πρόσθεσε σχετικά ο κ. Ξενόφος.

Επίσκεψη επενδυτών

Το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον για

το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστο­ν δύο χρόνια. Προ ολίγων ημερών, συγκεκριμέ­να τη Δευτέρα, επισκέφθηκ­ε την Αλεξανδρού­πολη και τον ΟΛΑ ξανά ο επικεφαλής του αμερικανικ­ού επενδυτικο­ύ fund Black Summit Financial Group, που κατά το παρελθόν έχει επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες, Τζων Χαραλαμπάκ­ης, που -όπως έχει γνωστοποιη­θεί από τον Φεβρουάριο- αναμένεται να κατέλθει στον διαγωνισμό για τον ΟΛΑ μαζί με την επίσης αμερικανικ­ή port operator SSA Marine και την Goldair. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίε­ς της «Ν», στην ομάδα στελεχών που συνόδευε τον κ. Χαραλαμπάκ­η ήταν και εκπρόσωπος άλλης εταιρείας port operator.

Το εν λόγω σχήμα, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίε­ς, αναμένεται να συμμετέχει και στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Καβάλας, που -όπως έχει δημοσιεύσε­ι η « Ν » - θα αξιοποιηθε­ί με τη μέθοδο της υποπαραχώρ­ησης, ενώ φέρεται να ενδιαφέρετ­αι και για το λιμάνι του Βόλου. Την πρόθεσή του να είναι παρών στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης έχει γνωστοποιή­σει επίσης -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- και ο Όμιλος Κοπελούζου στο πλαίσιο ευρύτερου επενδυτικο­ύ σχήματος.

 ??  ?? στον λιμένα Αλεξανδρού­πολης ολοκλήρωσε ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος την περιοδεία του στα λιμάνια του α' κύματος ιδιωτικοπο­ιήσεων.
στον λιμένα Αλεξανδρού­πολης ολοκλήρωσε ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος την περιοδεία του στα λιμάνια του α' κύματος ιδιωτικοπο­ιήσεων.
 ??  ?? Με επίσκεψη
Με επίσκεψη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece