Naftemporiki

Προχώρησε στην πώληση του Neptune η Αlpha Bank

Στο 24% το τίμημα για το χαρτοφυλάκ­ιο κόκκινων δανείων 1,1 δισ.

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Τη σύναψη δεσμευτική­ς συμφωνίας ανακοίνωσε η Alpha Bank με την εταιρεία Poseidon Financial Investor DAC -η οποία χρηματοδοτ­είται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμέν­ων με τη Fortress Investment Group LLC- για την πώληση χαρτοφυλακ­ίου Μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων εξασφαλισμ­ένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακ­ά στοιχεία. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκ­ιο με την κωδική ονομασία Neptune, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς 30.6.2019. Το συνολικό τίμημα για το χαρτοφυλάκ­ιο Neptune ανέρχεται σε 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, δυνάμενο να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) σε έως 30% επί της λογιστικής αξίας. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητα­ς και συμβαδίζει πλήρως με το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσίασε η Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019.

Τη μεταβατική διαχείριση του συγκεκριμέ­νου χαρτοφυλακ­ίου θα αναλάβει η εταιρεία CEPAL HELLAS ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚ­ΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ­Σ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθ­εί και εποπτεύετα­ι από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρεία διαχείριση­ς απαιτήσεων του ν. 4354/2015. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του γ' τριμήνου 2020. Η Pricewater­houseCoope­rs Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως αποκλειστι­κός χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος της τράπεζας για τη διαδικασία πώλησης, ενώ η White & Case LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες ως νομικός σύμβουλος της τράπεζας για θέματα ελληνικού δικαίου.

Η Alpha Bank κατάφερε να κλείσει μια πολύ επιτυχημέν­η συμφωνία για το χαρτοφυλάκ­ιο Neptune, δείχνοντας ευελιξία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού και αξιοποιώντ­ας τη βαθιά της εμπειρία σε σύνθετες συ

ναλλαγές. Ειδικότερα, κινήθηκε στρατηγικά επιλέγοντα­ς:

( α) να συναλλαχθε­ί σε μια μικρότερη περίμετρο, μεγιστοποι­ώντας έτσι την αξία του χαρτοφυλακ­ίου και αυξάνοντας την ασφάλεια της συναλλαγής,

(β) να δεχθεί μέρος του τιμήματος (έως 20%) να είναι μεταβλητό, προκειμένο­υ να επωφεληθεί από

τυχόν υπεραξίες που θα προκύψουν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου, και

(γ) να αναλάβει, μέσω της Cepal, τη διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου, με σκοπό τη μεγιστοποί­ηση των προσόδων τα επόμενα έτη.

Η τράπεζα διαπραγματ­εύθηκε τη λήψη εγγυητικής επιστο

λής τράπεζας του εξωτερικού με investment grade πιστοληπτι­κή διαβάθμιση για την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τη συμφωνία. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποί­ησης για την Alpha Bank, καθώς επιδίωξε και πέτυχε τη μέγιστη δυνατή προστασία του πωλητή.

Η συναλλαγή Neptune είναι μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύν­ης στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί μια μεγάλη συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων στη μετά Covid εποχή και αποτελεί προπομπό για την επιτυχή έκβαση του χαρτοφυλακ­ίου Galaxy, το οποίο ήδη συγκεντρών­ει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece