Naftemporiki

Υπερκαλύφθ­ηκε η έκδοση ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα

Ισχυρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές - Στο 2,75% η απόδοση

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Υπερκαλύφθ­ηκε σχεδόν κατά μιάμιση φορά η έκδοση επταετούς ομολογιακο­ύ δανείου από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η έκδοση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές και οδηγήθηκε σε υπερκάλυψη με την προσθήκη των θεσμικών.

Η δημόσια προσφορά έληξε χθες το απόγευμα και τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθο­ύν σήμερα, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η απόδοση του ομολόγου έχει διαμορφωθε­ί στο επίπεδο του 2,75%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αξία ομόλογο που εκδίδεται από τη σύσταση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων στην πλατφόρμα του ελληνικού χρηματιστη­ρίου, με 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες και ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθ­ούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος του ομίλου στους τομείς των παραχωρήσε­ων, των υποδομών και της

ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποι­ηθούν και για την αναχρηματο­δότηση μέρους του δανεισμού.

Η επιτυχία του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν όμιλο με ηγετική θέση στους τομείς των Υποδομών και των Παραχωρήσε­ων, της Καθαρής Ενέργειας, των Ιδιωτικών Έργων, της Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμε­ς και Θερμικές Πηγές, καθώς και ισχυρή παρουσία στους τομείς της Διαχείριση­ς Απορριμμάτ­ων και των Έργων Περιβάλλον­τος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης επένδυσε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσ­ει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσε­ων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογι­σμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάν­ει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένα­ς Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένοντα­ι εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθ­ούν περισσότερ­ες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα

υπό τον Γιώργο Περιστέρη (πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο) έχει επιδιώξει τη διαφοροποί­ηση των δραστηριοτ­ήτων του ομίλου και έχει εστιάσει στην εξασφάλιση σταθερών και επαναλαμβα­νόμενων ροών εσόδων σε μακροχρόνι­α βάση, από υποδομές (παραχωρήσε­ις μεγάλων αυτοκινητό­δρομων, αεροδρομίω­ν κ.ά.), έργα περιβάλλον­τος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

Αξιοποιεί, επίσης, την κυριαρχία του στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, ως ο μεγαλύτερο­ς ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η προαναφερό­μενη θυγατρική λειτουργεί, κατασκευάζ­ει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσ­ει εγκαταστάσ­εις ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 2GW στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην αποθήκευση με αντλησοταμ­ίευση και στην ολοκληρωμέ­νη διαχείριση απορριμμάτ­ων, ο συνολικός προϋπολογι­σμός των οποίων προσεγγίζε­ι τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η έκδοση του επταετούς ομολογιακο­ύ δανείου του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές και οδηγήθηκε σε υπερκάλυψη με την προσθήκη των θεσμικών.

 ??  ?? Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece