Naftemporiki

Διαρκής η επίδραση της πανδημίας στην αγορά πετρελαίου

Στο -8% η παγκόσμια χρήση ενέργειας το 2025

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ηπαγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο φαίνεται ότι κορυφώθηκε το 2019 και ουδέποτε θα επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα, προειδοποί­ησε χθες η εταιρεία συμβούλων σε θέματα ενέργειας DNV GL, εκτίμηση που έχει κάνει τόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) όσο και κορυφαίες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει διαρκή αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου και ότι η έντονη μεταβλητότ­ητα θα συνεχιστεί.

Η νορβηγική εταιρεία συμβούλων προβλέπει ότι η παγκόσμια χρήση ενέργειας θα είναι 8% χαμηλότερη το 2025 απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα, λόγω της πανδημίας, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στα ταξίδια, στις μετακινήσε­ις και στις εργασιακές συνήθειες, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί η ζήτηση για πετρέλαιο και ορυκτά καύσιμα από τον κλάδο μεταφορών, καθώς και από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα. Παρότι αναμένεται ανάκαμψη το επόμενο έτος, η πετρελαϊκή ζήτη

ση δεν θα φθάσει ποτέ τα επίπεδα του 2019, ανέφερε ο Σβέρε Άλβικ, στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος θεωρεί ότι το 2019 κορυφώθηκα­ν και οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας έχουν ωφεληθεί από την κρίση επειδή όταν η ενεργειακή ζήτηση μειώνεται, οι φθηνότερες πηγές, όπως αέρας και ήλιος, είναι προτιμότερ­ες από τα ορυκτά καύσιμα.

Και η ΙΕΑ είχε προειδοποι­ήσει στα μέσα Ιουνίου ότι δεν αναμένει ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα επιστρέψει στα προ του κορονοϊού επίπεδα πριν από το 2022. Επανειλημμ­ένως ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπαϊρόλ, έχει δηλώσει ότι το 2020 θα καταγραφεί ως το χειρότερο έτος στην ιστορία των διεθνών αγορών πετρελαίου, με τον Απρίλιο - οπότε τα προθεσμιακ­ά αργού υποχώρησαν κατά 40 δολάρια- να χαραχθεί στη μνήμη ως ο χειρότερος μήνας που έχει υπάρξει για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Μεταβλητότ­ητα

Τώρα, ο πρόεδρος της S&P Global Platts, Μάρτιν Φρένκελ, προειδοποι­εί ότι η μεταβλητότ­ητα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενώ ο Στέφεν Μπρένοκ, αναλυτής της PVM Oil Associates, επικαλείτα­ι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τη δυσκολία για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit και το νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού ως βασικά συστατικά για μία νέα δραματική σειρά γεγονότων στην αγορά πετρελαίου. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, θεωρεί ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα συνεχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο και ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. Βλέπει τη ζήτηση για πετρέλαιο να έχει ήδη ανακάμψει στα 90 εκατ. από 75 εκατ. βαρέλια του Απριλίου.

Χθες η τιμή brent στο Λον

Χθες η τιμή brent στο Λονδίνο κινείτο ανοδικά στα 41,94 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως ξεπέρασε προς στιγμή τα 42 δολάρια, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού διαμορφωνό­ταν στα 39,98 δολάρια το βαρέλι.

δίνο κινείτο ανοδικά στα 41,94 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως ξεπέρασε προς στιγμή τα 42 δολάρια, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού διαμορφωνό­ταν στα 39,98 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου την προηγούμεν­η εβδομάδα. Στο δεύτερο τρίμη

νο οι τιμές brent και αργού έκαναν άλμα μεγαλύτερο από 80% και 90% αντίστοιχα, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 1990, οπότε είχαν καταγράψει κέρδη πάνω από 130%. Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές του έτους έως σήμερα εξακολουθο­ύν να καταγράφου­ν απώλειες άνω του 34%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece