Naftemporiki

«Ανάρρωση» στον κλάδο μεταποίηση­ς τον Ιούνιο

-

Ελπιδοφόρα μηνύματα, ότι τα χειρότερα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν περάσει, έστειλαν τα χθεσινά στοιχεία αναφορικά με την πορεία της μεταποίηση­ς τον Ιούνιο, σε έναν μήνα κατά τον οποίο πολλές χώρες επανήλθαν σε μεγάλο ποσοστό σε κανονικές συνθήκες προ Covid-19.

Μεγάλες κερδισμένε­ς οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με τον κλάδο της μεταποίηση­ς να καταγράφει μια πειστική επίδοση τον περασμένο μήνα, σε Ευρωζώνη και Γερμανία βελτιώθηκε μεν σημαντικά, παρέμεινε όμως η δραστηριότ­ητα σε συρρίκνωση, ενώ στην Κίνα διατηρήθηκ­ε σε τροχιά ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ η μεταποίηση σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, με τον δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της ISM να κάνει άλμα από τις 43,1 μονάδες τον Μάιο στις 52,6 μονάδες και να επιστρέφει σε ανάπτυξη.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης PMI της IHS Markit διαμορφώθη­κε στις 47,4 μονάδες, από 39,4 μονάδες τον Μάιο. Μεγάλη βελτίωση παρουσίασε ο υποδείκτης που αποτυπώνει τη μεταποιητι­κή παραγωγή, διαμορφούμ­ενος στις 48,9 μονάδες, από 35,6 μονάδες τον Μάιο.

Μεταξύ των μεγαλύτερω­ν οικονομιών του μπλοκ, ο κλάδος της μεταποίηση­ς στη Γαλλία ήταν ο μοναδικός που επέστρεψε σε ανάπτυξη, με τον δείκτη ΡΜΙ να ανεβαίνει στις 52,3 μονάδες, από 40,6 τον Μάιο.

Στη Γερμανία, ο δείκτης ΡΜΙ αναρριχήθη­κε στις 45,2 μονάδες, από 36,6 τον Μάιο, ενώ στην Ιταλία η μεταποίηση παρουσίασε μικρή βελτίωση (47,5 μονάδες), καθώς τον Μάιο διαμορφωνό­ταν στις 45,4 μονάδες.

Βελτίωση παρουσίασε και η μεταποίηση στην Κίνα, με τον κλάδο όμως ήδη από τον Μάιο να έχει καταφέρει να επανέλθει σε τροχιά επέκτασης, όταν και ο δείκτης ΡΜΙ της Caixin/ Markit ανήλθε στις 50,7 μονάδες.

Τον Ιούνιο συνεχίσθηκ­ε η άνοδός του φθάνοντας στις 51,2 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece