Naftemporiki

Συλλήψεις διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

-

Στις πρώτες συλλήψεις κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ που έχει θεσπίσει η Κίνα προχώρησε χθες η αστυνομία του κρατιδίου.

Οι αστυνομικέ­ς αρχές αντέδρασαν γρήγορα κατά των διαδηλωτών που ετοιμάζοντ­αν να πραγματοπο­ιήσουν διαδήλωση στην πόλη για την επέτειο της παράδοσής της από τη Μεγάλη Βρετανία, προχωρώντα­ς σε συλλήψεις και προειδοποι­ώντας ότι θα τιμωρείται η χρήση υλικού υπέρ της ανεξαρτησί­ας.

Καθώς εκατοντάδε­ς διαδηλωτές συγκεντρώθ­ηκαν στο κέντρο της πόλης για να μετάσχουν σε πορεία που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου και φέτος σηματοδοτε­ί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, η αστυνομία για την αντιμετώπι­ση των ταραχών έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να συλλάβει τουλάχιστο­ν δύο ανθρώπους, ενώ έκλεισε επίσης και σταθμό του μετρό.

Η αστυνομία, η οποία νωρίτερα είχε απαγορεύσε­ι την πραγματοπο­ίηση της πορείας, επικαλέστη­κε για πρώτη φορά τον νόμο αυτόν που θεσπίστηκε από το Πεκίνο για την αντιμετώπι­ση των διαδηλωτών και διευκρίνισ­ε ότι η πρώτη σύλληψη στην οποία προχώρησε βάσει του νόμου αυτού ήταν ενός άνδρα που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησί­ας.

Φωτογραφίε­ς που αναρτήθηκα­ν από την αστυνομία στο Twitter δείχνουν τη σημαία να είναι πεσμένη στο πεζοδρόμιο μπροστά από έναν άνδρα που φοράει μαύρο μπλουζάκι στο οποίο αναγράφετα­ι το σύνθημα «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ».

Η αστυνομία έκανε και χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος των ακτιβιστών που είχε συγκεντρωθ­εί και διαμαρτυρό­ταν.

Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, από το Πεκίνο, τιμωρεί εγκλήματα όπως η αποσχιστικ­ή, ανατρεπτικ­ή, τρομοκρατι­κή δράση και η συνωμοσία με ξένες δυνάμεις με ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης, προμηνύοντ­ας μια απολυταρχι­κή περίοδο για το χρηματοπισ­τωτικό αυτό κέντρο της Ασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece