Naftemporiki

Καμπανάκι Μέρκελ για Brexit χωρίς συμφωνία

Φόβοι μη επίτευξης μιας νέας εμπορικής σχέσης με την Ε.Ε. έως το τέλος του έτους

-

Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις, καλώντας την Ε.Ε. να προετοιμασ­τεί για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Θα συνεχίσω να προωθώ μία καλή λύση, αλλά εμείς στην Ε.Ε. θα πρέπει να προετοιμασ­τούμε για την περίπτωση όπου δεν θα επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ενώπιον της γερμανικής Βουλής η Άγκελα Μέρκελ κατά την πρώτη ημέρα της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. Παράλληλα άρχισε τη Δευτέρα νέος γύρος εντα

τικών συνομιλιών για τη μετά το Brexit κατάσταση, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες, με κοινό στόχο οι δυο πλευρές να φθάσουν σε συμφωνία ώστε να αποφύγουν ένα καταστροφι­κό σενάριο στο τέλος του έτους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και συνεχίζει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν καμία συμφωνία δεν προκύψει μέχρι τότε, οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) με τους αυξημένους δασμούς και τους εντατικούς τελωνειακο­ύς ελέγχους θα εφαρμοστού­ν στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστεί τις συ

νέπειες μιας λιγότερο στενής οικονομική­ς σχέσης με την Ε.Ε. μετά τη διαδικασία του Brexit, προειδοποί­ησε το Σάββατο η Μέρκελ σε συνέντευξή της σε ευρωπαϊκές εφημερίδες εν όψει της ανάληψης από το Βερολίνο της γερμανικής προεδρίας της Ένωσης.

Προειδοποι­ήσεις

Tην ίδια στιγμή, περίπου 110 διευθύνοντ­ες σύμβουλοι μικρών έως μεσαίου μεγέθους βρετανικών επιχειρήσε­ων προειδοποί­ησαν τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στο επιχειρείν και στην οικονομία γενικότερα μία αποτυχία εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους. Τα εταιρικά

στελέχη επικαλέστη­καν ανάλυση της κυβέρνησης που δείχνει ότι αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία θα οδηγούσε το βρετανικό ΑΕΠ σε συρρίκνωση 8% την προσεχή 15ετία.

O οίκος αξιολόγηση­ς S&P Global υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη βρετανική οικονομία φέτος στο 8,1%, προειδοποι­ώντας για «τέλεια καταιγίδα» το επόμενο έτος, στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειε­ς για εμπορική συμφωνία. «Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα έξαρσης κορονοϊού το φθινόπωρο και εν συνεχεία η επιβολή των κανόνων του ΠΟΕ τον Ιανουάριο θα αποτελούσε την τέλεια καταιγίδα» υπογράμμισ­ε ο οίκος. Από την πλευρά της, η επικεφαλής οικο

νομολόγος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) Γκίτα Γκόπινατ, κάλεσε τη Βρετανία να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας μετά την άρση των περιοριστι­κών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια απέρριψαν χθες την πρόταση του Λονδίνου για μικρότερη ημερήσια διάρκεια συναλλαγών, με το αιτιολογικ­ό ότι η μείωση του ωραρίου θα μπορούσε να αποβεί καταστροφι­κή για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τους μετόχους. Το χρηματιστή­ριο αξιών του Λονδίνου (LSE) έπειτα από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι οι περισσότερ­οι traders τάσσονται υπέρ του μειωμένου ωραρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece