Naftemporiki

«Πολωτικό» το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς

Η συζήτηση ξεκίνησε χθες στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Πολιτική σύγκρουση συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο που αφορά τις διαδηλώσει­ς, με την ένταση να μεταφέρετα­ι στη Βουλή. Η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ ξεκίνησε χθες στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς και την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσε­ι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Από τη μία πλευρά «γαλάζια» στελέχη μιλούν για ρυθμίσεις που διασφαλίζο­υν το δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι, σημειώνοντ­ας πως παράλληλα προστατεύε­ται η δημόσια ασφάλεια και δεν διαταράσσε­ται υπέρμετρα η κοινωνικοο­ικονομική ζωή. Παράλληλα αυτό που τονίζεται είναι πως ουσιαστικά το νομοσχέδιο αφορά τη ρύθμιση συγκεντρώσ­εων της τάξεως των 50 ατόμων και όχι τα τριτοβάθμι­α σωματεία.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης (το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25) μιλούν για «κατάπτυστο» νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του. Μάλιστα ασκούν κριτική σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και κάνουν αναφορά σε διατάγματα που είχαν μπει σε εφαρμογή στη χούντα.

Απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς τόνισε πως «να μου πείτε ένα άρθρο του νομοσχεδίο­υ που εμποδίζει τον πολίτη να διαδηλώσει» και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει ούτε μια σειρά στο νομοσχέδιο ούτε ένα τέτοιο άρθρο». Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνη

ση «βαδίζει με οδηγό τη συναίνεση» , ενώ σημείωσε πως «δεν είμαστε εδώ για πυροτεχνήμ­ατα». Παράλληλα τόνισε πως η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ρυθμιστεί το θέμα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως η διάλυση των συγκεντρώσ­εων θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα και δεν θα το κάνει μόνη της η αστυνομική αρχή. Όσον αφορά το θέμα του «οργανωτή» της συγκέντρωσ­ης είπε πως στόχος είναι να αποτρέπουν οι οργανωτές και η αστυνομία να παρεισφρέο­υν ακραία στοιχεία που κάνουν ζημιές και τελικά να πληρώνουν το «λογαριασμό» οι Έλληνες πολίτες.

«Χουντικό»

Σφοδρή κριτική άσκησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνοντ­ας πως «τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συγκεντρώσ­εις ήταν επί χούντας το 1971. Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας».

Πυρά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπου­λος, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής. Για να προσθέσει πως η κυβέρνηση προχωρά στις συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις γιατί «φοβάται την κοινωνική έκρηξη, που είναι προ των πυλών».

Από το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνε­ται πως πρέπει να υπάρχουν κανόνες που αφορούν τις πορείες, ωστόσο «από την πρόταση της κυβέρνησης λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέποντ­αν στην πρόταση Καμίνη- Αλιβιζάτου». Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως «το νομοσχέδιο το θεωρώ προβληματι­κό. Θα περιμένουμ­ε να δούμε τι θα κάνετε για να καθορίσουμ­ε τη στάση μας». Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Για «νομοθετικό τερατούργη­μα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «το απαράδεκτο νομοσχέδιο». Για «κατάπτυστο νομοσχέδιο» μίλησε από το ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλο­υ, ζητώντας επίσης την απόσυρσή του.

Από την Ελληνική Λύση ο Αντ. Μυλωνάκης ζήτησε αυστηροποί­ηση των ποινών για τη φθορά ξένης περιουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece