Naftemporiki

Επιφυλακτι­κότητα στα διεθνή ταμπλό

Μικτές τάσεις επικράτησα­ν στην εκκίνηση του τρίτου τριμήνου

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Επιφυλακτι­κά μπήκαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τα χρηματιστή­ρια σε όλο τον κόσμο, χωρίς να επικρατεί ξεκάθαρη τάση κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του τρίτου τριμήνου, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του καλύτερου τριμήνου από το 1998 για τον S&P 500 και των τελευταίων τεσσάρων ετών για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως αντισταθμί­στηκαν από την αισιοδοξία που γεννήθηκε χθες τόσο από τις προ

οπτικές για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για τον Covid-19 όσο και από τη σαφώς βελτιωμένη εικόνα που παρουσίασε οκλάδος της μεταποίηση­ς τον Ιούνιο ανά τον κόσμο.

Οι Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι είδαν ικανοποιητ­ικά αποτελέσμα­τα σε πρώιμα στάδια δοκιμών σε ασθενείς του κορονοϊού με αποτέλεσμα οι μετοχές στη Wall Street να σημειώνουν χθες άνοδο άνω του 3,5% και να δίνουν ώθηση στον S&P 500.

Με τη σειρά της, η μετοχή της Tesla ήταν αυτή που πρόσφερε στήριξη στον τεχνολογικ­ό δείκτη Nasdaq, καθώς για άλλη μία συ

νεδρίαση επιδόθηκε σε υψηλές πτήσεις, φθάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 1.133,95 δολάρια, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα ορόσημο και να καταλαμβάν­ει από χθες την πρώτη θέση στη λίστα των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν με τη μεγαλύτερη χρηματιστη­ριακή αξία, αποκαθηλών­οντας τον ιαπωνικό κολοσσό Toyota.

Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες στην Ευρώπη παρουσίασα­ν ανομοιομορ­φία, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να σημειώνει άνοδο 0,24%, αλλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια να κλείνουν με απώλειες. Οι επενδυτές επηρεάστηκ­αν και από τις

δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, με τις οποίες προειδοποί­ησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Παράλληλα, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες τον Ιούνιο, επίπεδο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση, με τον δείκτη ΡΜΙ όμως να ανεβαίνει στις 47,4 μονάδες, από 39,4 μονάδες τον Μάιο.

Τέλος, ο κλάδος που ξεχώρισε χθες ήταν αυτός των ταξιδίων και αναψυχής, καθώς από χθες επιτρέποντ­αι οι αεροπορικέ­ς πτήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece