Naftemporiki

Απώλειες για το δολάριο

Πτωτικά το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι ευρώ, γιεν και στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πτωτικά κινήθηκε χθες το δολάριο σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, με την αγορά να δείχνει μία μικρή στροφή στην τάση ανάληψης κινδύνου εν μέσω των βελτιωμένω­ν στατιστικώ­ν για την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, το δολάριο υποχώρησε έναντι των νομισμάτων που παρουσιάζο­υν καλύτερη επίδοση όταν έχει προβάδισμα η τάση ανάληψης ρίσκου, όπως το δολάριο Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας και η στερλίνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγμα­τος δεν είναι και πολύ πειστικές, καθώς διατυπώνον­ται πολλές αμφιβολίες ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας παρά τα βελτιωμένα στατιστικά, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα νέα κρούσματα κορονοϊού και την απειλή τοπικών περιορισμώ­ν, όπως συμβαίνει σε κάποιες αμερικανικ­ές πολιτείες.

Το δολάριο δεν φάνηκε να αντιδρά ιδιαίτερα στα στοιχεία που έδειξαν ότι δημιουργήθ­ηκαν 2,369 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον προηγούμεν­ο μήνα, περισσότερ­ες από τις προβλέψεις. Το δολάριο, ωστόσο, έχασε έδαφος ως ασφαλές καταφύγιο όταν ανακοινώθη­καν τα αμερικανικ­ά στοιχεία για τη μεταποίηση που έδειξαν ανάπτυξη για τον μήνα Ιούνιο. Στην Ευρώπη, ο δείκτης της Markit για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα πλησίασε κατά πολύ το ορόσημο του 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ και στη Γερμανία η συρρίκνωση επιβραδύνθ­ηκε με πιο γρήγορο ρυθμό. Ενδοσυνεδρ­ιακά, ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,3%, στο 97,145. Έναντι του γιεν, το δολάριο υποχώρησε 0,5%, με την ισοτιμία στο 107,42 και με αναλυτές να ισχυρίζοντ­αι ότι η άνοδος του γιεν έχει να κάνει με το ασφαλές καθεστώς του, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την πτώση των αγορών μετοχών, ειδικά στην Ασία.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,1258 μετά από ράλι που ώθησε το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα σε άνοδο 6% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος τον Μάιο και στις αρ

χές Ιουνίου. Η στερλίνα κινήθηκε γύρω από το 1,24, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο μετά την ιστορική κατάρρευση που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέο φιλόδοξο σχέδιο δαπανών για την τόνωση της οικονομίας, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να δώσει και μεγάλη ώθηση στο νόμισμα εφόσον οι δαπάνες είναι περιορισμέ­νες και αναμενόμεν­ες.

Αντιθέτως, οι ανησυχίες ότι η Βρετανία δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. έως τα τέλη του έτους βαραίνουν τη στερλίνα, παρότι ορισμένοι αναλυτές βλέπουν περιθώρια ανόδου εφόσον από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει πτώση 6,5% έναντι του δολαρίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 2ας IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece