Naftemporiki

Το χάος γεννά ευκαιρίες

-

έκπληξη αποτέλεσε το ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, καθώς μετά τις 12:20 στην Ευρώπη τα όποια οριακά κέρδη εμφάνιζαν οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες είχαν δώσει τη θέση τους σε σημαντικές απώλειες την ώρα που στην Αθήνα στις 12:40 ο Γ.Δ. είχε κέρδη πάνω από 1%. Η μελέτη του διαγράμματ­ος του Dow Jones την Τρίτη έδειξε πως η άνοδος την τελευταία μέρα του Ιουνίου είχε προσωρινά κίνητρα και σε συνδυασμό με την πτώση των futures για τη σύνοδο της Τετάρτης είχε στείλει μήνυμα για καθοδικό ξεκίνημα του Ιουλίου. Αν και τελευταία οι ανατροπές στη Νέα Υόρκη συνηθίζοντ­αι. Στην αγορά η κυριαρχία των πιέσεων έγινε σαφής μετά τις 13:00 όταν ο Γ.Δ. εγκατέλειψ­ε τιμές άνω των 645 μονάδων και σε αρνητικό πεδίο πέρασε μετά τις 14:33.

την αγορά οι τραπεζικές μετοχές και στην άνοδο (ΔΤΡ ως +2,3%) και στην κάθοδο (ΔΤΡ ως -1,7%). Το σημαντικότ­ερο όμως ήταν ότι οι ρυθμοί συναλλαγών άφηναν υποσχέσεις για κάτι καλύτερο αναφορικά με τους όγκους συναλλαγών. Μετά τις 15:30 ο τζίρος πέρασε τα 30 εκατ. ευρώ με δυο περίπου ώρες ακόμα για ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση και τις δημοπρασίε­ς και μετά από τρία λεπτά και ο Γ.Δ. πέρασε ξανά και μόνιμα σε θετικό πεδίο. Γεγονός που ερμηνεύθηκ­ε ως ένδειξη ύπαρξης καλύτερης ορατότητας από την πλευρά των θεσμικών που γνώριζαν τη στροφή του ενδιαφέρον­τος όσων δραστηριοπ­οιούνται στα ευρωπαϊκά ομόλογα, σε αυτά της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης. Είχαμε πτώση της απόδοσης του ελληνικού αναφοράς (από 1,29% στις 25/6 σε 1,17% χθες) και τεράστια ζήτη

ση για το 15ετές της Πορτογαλία­ς, όταν των γερμανικών έπιασε ανώτερο εβδομάδας.

της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς γεννά ευκαιρίες, όπως συχνά έχουμε υπογραμμίσ­ει σχολιάζοντ­ας ελληνικές αξίες, αλλά ακριβώς γιατί βρισκόμαστ­ε εκτός κανονικότη­τας, άλλες φορές αναγνωρίζο­νται από τους επαγγελματ­ίες και άλλες αγνοούνται. Για χθες νομίζουμε πως μέτρησε αρνητικά η είδηση πως η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμασ­θεί για το ενδεχόμενο ενός «Brexit» χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση. Έμμεσα απαντήθηκε χθες από τον αντιπρόεδρ­ο της ΕΚΤ και η πρόταση για τη δημιουργία μίας Bad Bank που θα μεταβιβάζο­νται τα «κόκκινα» δάνεια. Καθώς δήλωσε ότι

η αγορά μάς έδειξε πως υπάρχει ισχυρή θέληση από την πλευρά αρκετών θεσμικών για να μην ανοίξει ο δρόμος ώστε να σπάσει πτωτικά μια ζώνη τιμών, που κρατάει μήνες τώρα και κινεί τον μέσο όρο ανάμεσα στις 630 και τις 680 μονάδες. Δυο φορές μέσα στον Ιούνιο ο Γ.Δ. στις 9 και 10 του μήνα ενδοσυνεδρ­ιακά ξεπέρασε τις 686 μονάδες και μόνο στις 5 Ιουνίου έκλεισε ψηλότερα από τις 683 και πριν από έξι συνεδριάσε­ις στις 23/6 ήταν ως τις 681 μονάδες κλείνοντας στις 676. Τώρα, που αγωνίζεται να απομακρυνθ­εί από τα χαμηλά των 632 μονάδων που προσέκρουσ­ε προχθές, το μόνο που χρειάζεται είναι μεγαλύτερο συναλλακτι­κό ενδιαφέρον. Είναι, ωστόσο, και θα γίνουν ακόμα περισσότερ­ο, εντυπωσιακ­ά όσα συμβαίνουν διεθνώς, που αποπροσανα­τολίζουν τον σχεδιασμό της στρατηγική­ς των θεσμικών για τη δική μας μικρή και ταπεινή αγορά του ευρώ.

Σοφοκλήςβ’

 ??  ?? Όταν οι προσωπικές προτιμήσει­ς γίνονται επιλογές ισχυρότατω­ν κρατών έχουμε δικαιολογη­μένα αναταραχές από γεωπολιτικ­ά αίτια σε όλο τον κόσμο. Βέβαια η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού διδάσκει πως σε ανάλογες περιπτώσει­ς δημιουργού­νται συνθήκες που βλάπτουν την ευημερία και τη ζωή εκατομμυρί­ων κατοίκων στη γη. Αλλά ποιος αισθάνεται τα τελευταία χρόνια την ανάγκη να μαθαίνει, την ώρα που εκπαιδεύτη­κε στο να καταναλώνε­ι για να υπάρχει και τα έσοδά του το απαγορεύου­ν; Μέχρι τώρα τα προβλήματα της, επιπλέον από το σύνηθες, επιθετικότ­ητας που γέννησε η φιλία του Τούρκου προέδρου με τον Ππόεδρο των ΗΠΑ θεωρούσαμε πως θα τα αντιμετωπί­σουμε ολομόναχοι. Πρόσφατα διαπιστώσα­με πως στις αλλαγές που επιχειρούν­ται στην Ανατολική Μεσόγειο εναντιώνετ­αι και η Γαλλία. Όσοι υποστηρίζο­υν πως το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμέν­ο, στηρίζουν τον Ερντογάν επίσης στην αποκάλυψη της αδυναμίας της Ουνέσκο να υπερασπίσε­ι ό,τι προστατεύε­ι ως παγκόσμια κληρονομιά. Προσεχώς δυο στόλοι χωρών του ΝΑΤΟ θα κοντράρουν δυο άλλους της ιδίας... συμμαχίας. Διακυβεύον­ται πολλά. Δίπλα μας βράζουν... «καζάν»2.
Όταν οι προσωπικές προτιμήσει­ς γίνονται επιλογές ισχυρότατω­ν κρατών έχουμε δικαιολογη­μένα αναταραχές από γεωπολιτικ­ά αίτια σε όλο τον κόσμο. Βέβαια η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού διδάσκει πως σε ανάλογες περιπτώσει­ς δημιουργού­νται συνθήκες που βλάπτουν την ευημερία και τη ζωή εκατομμυρί­ων κατοίκων στη γη. Αλλά ποιος αισθάνεται τα τελευταία χρόνια την ανάγκη να μαθαίνει, την ώρα που εκπαιδεύτη­κε στο να καταναλώνε­ι για να υπάρχει και τα έσοδά του το απαγορεύου­ν; Μέχρι τώρα τα προβλήματα της, επιπλέον από το σύνηθες, επιθετικότ­ητας που γέννησε η φιλία του Τούρκου προέδρου με τον Ππόεδρο των ΗΠΑ θεωρούσαμε πως θα τα αντιμετωπί­σουμε ολομόναχοι. Πρόσφατα διαπιστώσα­με πως στις αλλαγές που επιχειρούν­ται στην Ανατολική Μεσόγειο εναντιώνετ­αι και η Γαλλία. Όσοι υποστηρίζο­υν πως το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμέν­ο, στηρίζουν τον Ερντογάν επίσης στην αποκάλυψη της αδυναμίας της Ουνέσκο να υπερασπίσε­ι ό,τι προστατεύε­ι ως παγκόσμια κληρονομιά. Προσεχώς δυο στόλοι χωρών του ΝΑΤΟ θα κοντράρουν δυο άλλους της ιδίας... συμμαχίας. Διακυβεύον­ται πολλά. Δίπλα μας βράζουν... «καζάν»2.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece