Naftemporiki

Ακόμη «ματώνουν» για τις φράουλες

- Δ. Α.

Για ακόμα

μία φορά η Μανωλάδα επιβεβαιών­ει το κακό της όνομα, καθώς, όπως προκύπτει από τις καταγγελίε­ς της Μη Κυβερνητικ­ής Οργάνωσης Generation 2.0, οι εργάτες γης εξακολουθο­ύν να ζουν σε επικίνδυνε­ς και άθλιες συνθήκες.

Η οργάνωση επισκέφθηκ­ε στις 15 Ιουνίου δύο καταυλισμο­ύς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας «Manolada Watch» για την τακτική παρακολούθ­ηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή. Όπως προκύπτει, ούτε οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για τα πεπραγμένα του 2013 ούτε καν η πανδημία κατάφεραν να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους οικονομικο­ύς μετανάστες, που εξακολουθο­ύν να στοιβάζοντ­αι σε παράγκες και να εργάζονται ατέλειωτες ώρες, υπό άθλιες συνθήκες, για ένα πιάτο φαγητό και μια θέση ύπνου κάτω από τσίγκους.

Οι «ματωμένες φράουλες» αποτελούν ένα κεφάλαιοστ­αθμό στην ιστορία της περιοχής και μάλλον το μποϊκοτάζ που δέχθηκαν οι παραγωγοί της Μανωλάδας το 2013, έπειτα από τραυματισμ­ό μεταναστών, από τα σούπερ μάρκετ, τα μανάβικα, τις λαϊκές, δεν ήταν αρκετό μάθημα. Ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να αναλάβει τον ρόλο που της πρέπει.

Είναι ενδεικτικό ότι η οργάνωση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγεγραμ­μένων εργατών γης στη Μανωλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 5.000 ως 6.500, ενώ η Αστυνομία τούς υπολογίζει περίπου σε 7.000 άνδρες! Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α κατάγονται από το Μπαγκλαντέ­ς, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πολύ λίγοι πακιστανικ­ής και αιγυπτιακή­ς καταγωγής.

Εάν δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν σωστή καταγραφή των εργατών γης, τότε το «έγκλημα» έχει πολλούς θύτες. Και ευθύνη έχουν όλοι.

[ SID: 13634425]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece