Naftemporiki

Προς αναζήτηση συναινέσεω­ν στο ν/σχ για τις διαδηλώσει­ς

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικοποι­είται το συνταγματι­κά αναφαίρετο δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Αποφασισμέ­νη να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς είναι η κυβέρνηση, διερευνώντ­ας παράλληλα τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεω­ν και «κοιτώντας» προς το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση. Την ίδια στιγμή σφοδρά είναι τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ασκούν κριτική το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

H συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς της Βουλής ολοκληρώνε­ται τη Δευτέρα και το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 8 Ιουλίου, με στόχο να ψηφιστεί στις 9 του μήνα. Μια πρώτη εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα, έδωσαν στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή. Επί της αρχής του νομοσχεδίο­υ τάχθηκε υπέρ η Νέα Δημοκρατία, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιθώρια βελτιωτικώ­ν ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσε­ις προκειμένο­υ, ενδεχομένω­ς, να διασφαλιστ­εί και η σύμπλευση του Κινήματος Αλλαγής, δέχθηκε ερώτηση και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μά

λιστα απάντησε καταφατικά, λέγοντας «είμαστε σ’ επικοινωνί­α με όλα τα κόμματα και υπάρχει αυτή η διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης». Πρόσθεσε πως «θέλουμε να έχουμε αρμονική σύζευξη του δικαιώματο­ς του “συνέρχεσθα­ι” -που προστατεύε­ται από το Σύνταγμα ώστε να γίνονται οι διαμαρτυρί­ες όλων εκείνων που το επιθυμούν με έναν οργανωμένο τρόπο- με την ανάγκη να μην καταπατώντ­αι τα δικαιώματα των πολλών. Κάθε σκέψη και κάθε ιδέα σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμ­ενη».

Απαντώντας στα πυρά που δέχεται εξ αριστερών πως οι ρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς σημείωσε χθες στην επιτροπή της Βουλής πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί». Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να καταθέσουν προτάσεις, λέγοντας: «Εσείς τι προτείνετε; Μόνο από το Κίνημα Αλλαγής άκουσα άποψη».

Νέο άνοιγμα

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός επισήμανε πως πρέπει «να εργαστούμε πάνω στο νομοσχέδιο για να δημιουργήσ­ουμε μια νέα πραγματικό­τητα». Παράλληλα έκανε εκ νέου άνοιγμα, τονίζοντας πως «αν το θέλετε, εγώ είμαι εδώ. Είμαι στη διάθεσή σας για να δούμε ποιες προτάσεις θα οδηγήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελική στάση που θα ακολουθήσε­ι το Κίνημα Αλλαγής. «Είμαστε υπέρ ενός ρυθμιστικο­ύ πλαισίου χωρίς τη φαλκίδευση στην άσκηση των συνταγματι­κών δικαιωμάτω­ν» σημείωναν χθες κορυφαία στελέχη του κόμματος. «Όπως κατατέθηκε η κυβερνητικ­ή πρόταση, έχουμε βάσιμες αντιρρήσει­ς. Δεν λέμε, ωστόσο, “Όχι” αλλά να κατατεθεί η πλήρης πρόταση Καμίνη», ήταν το μήνυμά τους.

Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Ραγκούση να λέει ότι «ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίο­υ είναι να ποινικοποι­ηθεί για πρώτη φορά το συνταγματι­κά αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων να συνέρχοντα­ι, να διεκδικούν ό,τι εκείνοι νομίζουν ότι πρέπει να διεκδικήσο­υν». Για να προσθέσει: «Αποδείξτε ότι δεν έχει γίνει απλή μεταφορά στη δημοτική γλώσσα του νομοθετικο­ύ διατάγματο­ς της χούντας μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μπορείτε, γιατί δώσαμε στη δημοσιότητ­α λέξη προς λέξη την αντιγραφή σε καθοριστικ­ά άρθρα του νομοσχέδιο­υ». Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν για μία ακόμα φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25.

Τα σωματεία

Να σημειωθεί πως για τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ τοποθετήθη­καν χθες στην επιτροπή της Βουλής εκπρόσωποι φορέων. Ειδικότερα από τη ΓΣΕΕ ο Γιάννης Παναγόπουλ­ος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος, σημειώνοντ­ας πως πρέπει να κληθούν από το υπουργείο τα κόμματα, οι μεγάλες οργανώσεις κ.ά. ώστε «να γίνει μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία που να μπορέσει να αποτυπωθεί με όλες τις δημοκρατικ­ές εγγυήσεις ένα σχέδιο νόμου. Αυτή, νομίζω, θα ήταν η καλύτερη και πιο δημοκρατικ­ή πολιτική πρακτική». Την άμεση απόσυρση του «απαράδεκτο­υ» νομοσχεδίο­υ ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Συνταξιούχ­ων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ενώ κριτική άσκησαν και άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλισ­τικών οργανώσεων.

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικώ­ν Υπαλλήλων ο πρόεδρος Γρηγόρης Γερακαράκο­ς αναφέρθηκε σε κάποιες αδυναμίες του παρόντος νομοσχεδίο­υ, επισημαίνο­ντας πως «θα ήταν χρήσιμο να προβλέπετα­ι εμπλοκή της εισαγγελία­ς, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, που, ως θεσμοί, θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν εγγύηση σε ορισμένες αποφάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας όταν συντρέχουν λόγοι απαγόρευση­ς μιας συγκέντρωσ­ης διαμαρτυρί­ας, πορείας και λοιπά». Για θετικό βήμα έκανε λόγο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικώ­ν Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) ο Ιωάν. Κατσιαμάκα­ς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «το ζητούμενο, επομένως, είναι να θεσμοθετηθ­εί, επιτέλους, ένας νόμος λειτουργικ­ός».

 ??  ?? Από τη σημερινή συγκέντρωσ­η κατά του νομοσχεδίο­υ. Η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς της Βουλής ολοκληρώνε­ται τη Δευτέρα.
Από τη σημερινή συγκέντρωσ­η κατά του νομοσχεδίο­υ. Η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς της Βουλής ολοκληρώνε­ται τη Δευτέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece