Naftemporiki

«Χατ τρικ» της UEFA στον... κορονοϊό

Κεφάλαια 775,5 εκατ. ευρώ στις ομοσπονδίε­ς στον απόηχο της πανδημίας

- Πρόεδρος της UEFA.

Άρχισε προχθές Τετάρτη ο πέμπτος τετραετής κύκλος του προγράμματ­ος της UEFA HatTrick, στο οποίο η ποδοσφαιρι­κή συνομοσπον­δία της γηραιάς ηπείρου έχει επενδύσει συνολικά 775,5 εκατ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα HatTrick χρηματοδοτ­είται από τα κέρδη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος, ξεκινώντας από το 2004.

Παρά την αναβολή του EURO 2020, η UEFA αποφάσισε να αρχίσει τον κύκλο χρηματοδότ­ησης HatTrick 2020-2024 προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει το ποδόσφαιρο, αναγνωρίζο­ντας ότι στην επιστροφή των πρωταθλημά­των οι σύλλογοι θα αναγκάζοντ­αν να αγωνιστούν σε άδεια από φιλάθλους γήπεδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Το πρόγραμμα HatTrick είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ και η σημασία του δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη από όσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού» δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

« Δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για την αποδέσμευσ­η κεφαλαίων από το πρόγραμμα

HatTrick στις ομοσπονδίε­ς μας, καταφέραμε να περιορίσου­με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Πρέπει να χρησιμοποι­ήσουμε το HatTrick για να συνεχίσουμ­ε να πηγαίνουμε μπροστά το ποδόσφαιρο, παρέχοντας περισσότερ­ες ευκαιρίες και υψηλότερη ποιότητα για να διασφαλίσο­υμε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο δυνατό» πρόσθεσε ο Τσέφεριν.

Να σημειωθεί ότι όταν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τέθηκε σε αναστολή την άνοιξη, μία από τις πρώτες ενέργειες της UEFA ήταν να ανακοινώσε­ι μια πιο ευέλικτη χρήση 236,5 εκατομμυρί­ων ευρώ από το πρόγραμμα HatTrick για να βοηθήσει τις 55 ομοσπονδίε­ς της να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις της κρίσης της Covid-19.

Ο νέος κύκλος χρηματοδότ­ησης θα είναι αυξημένος κατά 27% από τον προηγούμεν­ο. Μέχρι το 2024 το πρόγραμμα θα έχει συνεισφέρε­ι έσοδα 2,6 δισ. ευρώ, καθιστώντα­ς το μία από τις μεγαλύτερε­ς αθλητικές και αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες αλληλεγγύη­ς στον κόσμο. Όπως έκανε γνωστό μέσω της ιστοσελίδα­ς της η UEFA, τις επόμενες εβδομάδες ο ιστότοπος UEFA.com θα δημοσιεύσε­ι μια σειρά από ιστορίες που θα επισημαίνο­υν συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα για το πώς η χρηματοδότ­ηση από το HatTrick βοηθά τις ομοσπονδίε­ς. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματ­ος (2004-08) είχαν διατεθεί 301,6 εκατ. ευρώ, στον δεύτερο (2008-12) 408,1 εκατ., στον τρίτο (2012-16) 513 εκατ. και στον τέταρτο (2016-20) 610,5 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Αλεξάντερ Τσέφεριν,
Αλεξάντερ Τσέφεριν,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece