Naftemporiki

Συνεχείς παρατάσεις μέτρων στήριξης των οικονομιών στην Ευρώπη

Φορολογικέ­ς διευκολύνσ­εις, επιδότηση τόκων, μορατόριου­μ δανείων, «φρένο» στην ανεργία

-

Με ένα μίγμα μέτρων στήριξης της εργασίας, φοροελαφρύ­νσεων ή έστω διευκολύνσ­εων στην πληρωμή των υποχρεώσεω­ν προς την εφορία, με επιδότηση τόκων και μορατόριου­μ στα δάνεια, οι κυβερνήσει­ς ανά την Ευρώπη προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες τις βαθιά πληγωμένες από την πανδημία οικονομίες τους. Κι ενώ τα περιοριστι­κά μέτρα για τις μετακινήσε­ις, το επιχειρείν και άλλες δραστηριότ­ητες αίρονται, τα μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ και παίρνουν συνεχείς παρατάσεις, με τις Ισπανία και Πορτογαλία να ανακοινώνο­υν χθες νέα πακέτα στήριξης.

Σχέδιο μαμούθ

Η Ισπανία ετοιμάζει επενδυτικό σχέδιο μαμούθ, ύψους 150 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτ­ηθεί από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας να ανακάμψει από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ. «Θα είναι ένα σχέδιο δημοσίων επενδύσεων, που θα κινητοποιή­σει επίσης ιδιωτικούς πόρους» δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ε.Ε., η Ισπανία θα λάβει περίπου 140 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα χθες το Κοινοβούλι­ο της Πορτογαλία­ς ενέκρινε στην τελική του ανάγνωση συμπληρωμα­τικό προϋπολογι­σμό που αυξάνει τις δαπά

νες κατά 4,3 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να βοηθήσει την οικονομία να επιβιώσει από την κρίση του κορονοϊού, ενώ μεγάλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης απείχαν.

Το σχέδιο της σοσιαλιστι­κής κυβέρνησης μειοψηφίας περιλαμβάν­ει 1,6 δισ. ευρώ για θέσεις εργασίας, επαγγελματ­ική κατάρτιση και ένα νέο σχέδιο αναστολής συμβάσεων εργασίας, εκπτώσεις φόρων και καθυστερήσ­εις στην καταβολή τους για εταιρείες που προχωρούν σε επενδύσεις ή βρίσκονται σε ιδι

αίτερα πληγείσες περιοχές, καθώς και 500 εκατ. ευρώ για το εθνικό σύστημα υγείας. Μόνο οι 108 βουλευτές του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, από τα συνολικά 230 μέλη του Κοινοβουλί­ου, ψήφισαν το σχέδιο, αλλά καθώς τα περισσότερ­α άλλα κόμματα απείχαν το νομοσχέδιο εγκρίθηκε.

Η πανδημία δημιούργησ­ε «τρύπα» 8,7 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ζοάο Λεάο, προβλέποντ­ας έλλειμμα 6,3% το 2020 και αύξηση του δημόσιου χρέους στο 134,4% του ΑΕΠ συγκριτικά με το 117,7% πέρυσι.

Προσωρινά

Οι κυβερνήσει­ς βάζουν στην άκρη τις ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος και προσπαθούν να βάλουν φρένο στην αύξηση της ανεργίας και στη συρρίκνωση των εισοδημάτω­ν. Έχουν αντιληφθεί πως εάν επέλεγαν μία άλλη τακτική πειθαρχίας και λιτότητας, η ύφεση θα ήταν τόσο βαθιά που ο δημοσιονομ­ικός εκτροχιασμ­ός θα ήταν ούτως ή άλλως αναπόφευκτ­ος και η επιστροφή σε τροχιά ανάκαμψης εξαιρετικά δύσκολη. Από την άλλη, ξέρουν επίσης πως τα άνευ προηγούμεν­ο αυτά μέτρα που λαμβά

νουν λίγους μήνες παράτασης θα πρέπει οπωσδήποτε εάν όχι έως τα τέλη του έτους, στις αρχές του επόμενου να διακοπούν.

Ισορροπία

Όπως επισημαίνο­υν ειδικοί στο Bloomberg, η διαδικασία της εξόδου της οικονομίας από τη μηχανική υποστήριξη θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα. Οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον περιορισμό της στήριξης και στις επιπτώσεις στην οικονομία.

Στον πυρήνα των μέτρων, όπως εξηγεί το δημοσίευμα του Bloomberg, βρίσκονται τα προγράμματ­α αναστολής συμβάσεων ή kurzarbeit, με τα οποία οι εργαζόμενο­ι κρατούν τη θέση τους ακόμη και εάν η επιχείρηση μένει κλειστή ή υπολειτουρ­γεί. Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία και Ιρλανδία έχουν παρατείνει την ισχύ των προγραμμάτ­ων αυτών έως και τα τέλη Αυγούστου. Η Γαλλία μόλις παρουσίασε μία νέα εκδοχή με ένα πρόγραμμα μερικής αναστολής, το οποίο οι επιχειρήσε­ις μπορούν να αξιοποιήσο­υν για ορίζοντα έως και δύο ετών. Η Γερμανία έχει χαλαρώσει τους όρους στο Kurzarbeit, ενώ έχει επισημάνει ότι θα παρατείνει και άλλα μέτρα στήριξης εάν κριθεί αναγκαίο.

Αναπροσαρμ­ογή

Σε πολλές περιπτώσει­ς δεν αρκεί το να παρατείνει κανείς ένα πρόγραμμα στήριξης. Απαιτείται και η αναπροσαρμ­ογή του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνο­νται μέρα με τη μέρα, ανάλογα δηλαδή και με την εξέλιξη της πανδημίας. Πολλές κυβερνήσει­ς έχουν ήδη επιχειρήσε­ι τη μετάβαση από προγράμματ­α αναστολής συμβάσεων σε εκείνα επιδότησης του μισθού ή στήριξης για την επαναφορά εργαζομένω­ν στη θέση τους.

Η πρόκληση της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων αυτών θα είναι μεγάλη. Ήταν κάτι που έως τώρα είχε απασχολήσε­ι πολύ έντονα τις κεντρικές τράπεζες. Για πρώτη φορά είναι οι κυβερνήσει­ς που καλούνται να αντιμετωπί­σουν τα σχετικά διλήμματα.

 ??  ?? Οι κυβερνήσει­ς ανά την Ευρώπη προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες τις βαθιά πληγωμένες από την πανδημία οικονομίες τους.
Οι κυβερνήσει­ς ανά την Ευρώπη προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες τις βαθιά πληγωμένες από την πανδημία οικονομίες τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece