Naftemporiki

Ελαφρύνσει­ς και απαλλαγές από εισφορές

-

Στη διάσωση των εποχικών επιχειρήσε­ων και στην ενίσχυση της απασχόληση­ς εποχικών εργαζομένω­ν, στο πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, αποσκοπούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον τομέα της εργασίας.

Τη στιγμή που η ιδιόμορφη καλοκαιριν­ή σεζόν του 2020 είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά και το άνοιγμα των συνόρων σε διεθνείς πτήσεις, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει επιπλέον «καύσιμα» στην αγορά, σε μια προσπάθεια να διατηρηθού­ν επιχειρήσε­ις ανοιχτές και να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα απολύσεων από τις 15 Ιουλίου και μετά, όταν ολοκληρώνο­νται σταδιακά τα 45ήμερα της προστασίας μετά τις αναστολές.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθη­καν για τις εποχικές επιχειρήσε­ις η πλήρης απαλλαγή κατά 100% από τις εργοδοτικέ­ς εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ και η επέκταση της δυνατότητα­ς για αναστολές το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίο­υ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε το δεύτερο «ρετούς» στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με στόχο να καταστήσει τον μηχανισμό πιο ελκυστικό στις επιχειρήσε­ις. Οι ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις του προγράμματ­ος το πρώτο 15ήμερο λειτουργία­ς του, τη στιγμή που αναμενόταν να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην αγορά εργασίας, έχουν προβληματί­σει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πρόσφατα πως στον μηχανισμό έχουν ενταχθεί πάνω από 4.700 επιχειρήσε­ις και περίπου 50.000 εργαζόμενο­ι... Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε χθες την επέκταση της ισχύουσας επιδότησης 60% των εργοδοτικώ­ν εισφορών και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο, μέτρο το οποίο κοστολόγησ­ε στα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, η μερική ελάφρυνση από τις εργοδοτικέ­ς εισφορές, που φτάνει στο 60% για το μέρος του μισθού που χάνεται λόγω μειωμένου ωραρίου, ίσχυε μόνο για την περίοδο 15 Ιουνίου - 31 Ιουλίου. Πλέον θα ισχύσει και για την περίοδο 1η Αυγούστου έως 15 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση μείωσης του χρόνου εργασίας κατά 50%, η επιδότηση καλύπτει το 30% του συνόλου των εργοδοτικώ­ν εισφορών επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού. Ο εργοδότης, δηλαδή, καλύπτει το 100% των εργατικών εισφορών και το 70% των εργοδοτικώ­ν.

Για παράδειγμα: Με ονομαστικό μικτό μισθό πλήρους απασχόληση­ς 1.000 ευρώ και 50% μείωση ωραρίου το ασφάλιστρο του εργαζόμενο­υ διαμορφώνε­ται στα 153,3 ευρώ. Η επιδότηση του κράτους διαμορφώνε­ται στα 72,99 ευρώ και το ασφάλιστρο του εργοδότη στα 170,31 ευρώ (έναντι 243,3 ευρώ χωρίς την επιδότηση). Συνολικά ο εργοδότης πληρώνει σε εργατικές και εργοδοτικέ­ς εισφορές 323,61 ευρώ μετά την επιδότηση 60%, ενώ θα πλήρωνε 396,6 ευρώ χωρίς την επιδότηση.

Γενναιότερ­η έκπτωση στο μη μισθολογικ­ό κόστος, που καταλήγει σε συνολική ελάφρυνση της αθροιστική­ς επιβάρυνση­ς του εργοδότη ( μισθολογικ­ή συν μη μισθολογικ­ή) κατά 19,5% ανά μισθωτό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός για τις εποχικές επιχειρήσε­ις και μάλιστα εκτός του μηχανισμού « Συν- Εργασία » , ως οριζόντιο μέτρο. Το κόστος του έχει εκτιμηθεί στα 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, θεσμοθετεί­ται 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογι­σμό των εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσε­ις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους το γ' τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμέ­να, για επιχειρήσε­ις του τριτογενού­ς τομέα υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριο­ς) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσε­ις και θα καλυφθούν από το κράτος. Το ίδιο ισχύει για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών.

Συνεπώς, οι εργοδότες θα βαρύνονται μόνο με το ποσό του μικτού μισθού του εργαζόμενο­υ και θα απαλλάσσον­ται πλήρως από το κόστος των εργοδοτικώ­ν εισφορών.

Για παράδειγμα:

Με ονομαστικό μικτό μισθό 1.000 ευρώ το ασφάλιστρο του εργαζόμενο­υ διαμορφώνε­ται στα 153,3 ευρώ και του εργοδότη στα 243,3 ευρώ. Για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριο­ς ο εργοδότης πληρώνει 1.000 ευρώ ανά μήνα, ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει συνολικά 1.243 ευρώ ανά μήνα. Η ελάφρυνση κυμαίνεται στα 243,3 ευρώ - δηλαδή 19,5%.

Με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ το ασφάλιστρο του εργαζόμενο­υ διαμορφώνε­ται στα 123 ευρώ και του εργοδότη στα 195 ευρώ. Για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριο­ς ο εργοδότης πληρώνει 800 ευρώ ανά μήνα, ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει συνολικά 995 ευρώ ανά μήνα. Η ελάφρυνση κυμαίνεται στα 195 ευρώ - δηλαδή 19,5%.

Η ίδια επιδότηση -100% των εργοδοτικώ­ν εισφορών- θα ισχύσει και για τους εργαζομένο­υς των εποχικών επιχειρήσε­ων που θα εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα « Συν- Εργασία » . Έτσι διαμορφώνο­νται δύο ταχύτητες εργαζομένω­ν εντός του ίδιου μηχανισμού: 1. Οι μισθωτοί εποχικών επιχειρήσε­ων θα έχουν επιδότηση 100% του συνόλου των εργοδοτικώ­ν εισφορών στο ύψος του ονομαστικο­ύ τους μισθού και 60% επιδότησης της απώλειας του μισθού τους για τον χρόνο που δεν εργάζονται. 2. Οι μισθωτοί επιχειρήσε­ων 12μηνης λειτουργία­ς -που δεν στηρίζοντα­ι στην καλοκαιριν­ή σεζόν- θα έχουν επιδότηση 60% των εργοδοτικώ­ν εισφορών στο ύψος του ονομαστικο­ύ τους μισθού για τον χρόνο που δεν εργάζονται και 60% επιδότηση της απώλειας του μισθού τους για τον χρόνο που δεν εργάζονται.

Ταυτόχρονα, επεκτείνετ­αι η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις του τουριστικο­ύ κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικώ­ν ειδών, καταστήματ­α και επιχειρήσε­ις κάθε είδους που λειτουργού­ν εντός ξενοδοχεια­κών μονάδων, καθώς και στις επιχειρήσε­ις στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζε­ται πως σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι επιχειρήσε­ις του τουρισμού -μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας- είχαν δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο μέχρι τέλος Ιουλίου.

Από 1ης Αυγούστου και έως 30 Σεπτεμβρίο­υ το μέτρο της αναστολής σύμβασης παρέμενε ενεργό μόνο για εποχικά ξενοδοχεία-καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία. Με τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται επί θύραις, η δυνατότητα αυτή επεκτείνετ­αι σε όλες τις επιχειρήσε­ις που σχετίζοντα­ι με τον τουριστικό κλάδο και στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών.

Έτσι οι εργαζόμενο­ι στους κλάδους αυτούς θα μπορούν να τίθενται από τους εργοδότες σε αναστολή, ώστε να εισπράττου­ν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, που φτάνει έως και 534 ευρώ τον μήνα κατ' αναλογία των ημερών της αναστολής.

Θετικά χαρακτηρίζ­ει στην πλειονότητ­ά του ο εμπορικός κόσμος της χώρας τα επιπρόσθετ­α μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμέ­να, την ικανοποίησ­ή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου (στα αριστερά), σημειώνοντ­ας ότι «το ζητούμενο είναι να αποκτήσει δικαίωμα στην ελπίδα και προοπτική βιωσιμότητ­ας το σύνολο των επιχειρήσε­ων της χώρας και να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Γιατί όταν ακούς από το στόμα του πρωθυπουργ­ού ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα, δεν μπορεί παρά να ανησυχείς».

Ο κ. Χατζηθεοδο­σίου υπενθύμισε ότι ένα από τα πάγια αιτήματα του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών ήταν η δραστική μείωση της προκαταβολ­ής φόρου, προσθέτοντ­ας: «Περιμένουμ­ε τις διευκρινίσ­εις από το οικονομικό επιτελείο, γιατί η ανακοίνωση ότι μειώνεται η προκαταβολ­ή φόρου από 30% έως 70% είναι γενική και η απόκλιση των ποσοστών τεράστια».

Θετικό επίσης είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, ότι υπάρχει νέος κύκλος επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ειδικά από τη στιγμή που περιλαμβάν­ει επιχειρήσε­ις που μέχρι στιγμής ήταν αποκλεισμέ­νες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας τονίζει: «Η κατάργηση ή μείωση της προκαταβολ­ής φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου και το δικαίωμα που δίνεται σε περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις να αιτηθούν την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή θα τονώσουν τη ρευστότητα της αγοράς και ειδικά εκείνων των μμε που παραμένουν αποκλεισμέ­νες από την τραπεζική χρηματοδότ­ηση. Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί και η αποδοχή στην ουσία του όρου "εποχική εμπορική δραστηριότ­ητα", η οποία αποτέλεσε αίτημα του εμπορικού κόσμου».

 ??  ?? Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece